Főkép

Az általános és középiskolai tanulmányaink során rengeteg hasznos, és kevésbé hasznos ismeretre, lexikális tudásra tehetünk szert. Néhányra valóban szükségünk lesz a későbbiekben, de azért jócskán akad olyan is, amellyel aztán többet nem találkozunk. És van, amiről sosem esik szó, pedig minden nap találkozunk vele: a pénzügyekről. Milyen jó lenne, ha a következő generáció már tudatosabb lehetne ezen a téren, tisztában lenne az adó, a járulék, a kamat, a hitel, a kölcsön fogalmával, esetleg talán látna egy adóbevallást élőben. Hogy amikor szüksége lesz rá, el tudja magának készíteni. Vagy legalább az első kézhez kapott bérjegyzékén tudná, melyik szám mit takarhat. Pedig nem volt ez mindig így: a hajdani takarékbélyegkönyvek és a régi fém perselyek ma már csak nosztalgiaszinten vannak jelen az életünkben, pedig komoly funkciójuk volt. Játékosan tanítottak meg a takarékosságra, a pénzügyi tervezés alapjaira.

 

Bár az oktatási rendszer nem gondoskodik gyermekeinkről ezen a téren, és nem tartja fontosnak, hogy megtanuljanak mielőbb a pénzzel bánni, szerencsére a Móra Könyvkiadó pótolja ezt a hiányosságot. A pénz és én – Hogyan tudod megkeresni és elkölteni című kötete friss, ropogós, nemrég jelent meg, és kifejezetten a kisgyerekek nyelvén, az ő szintjükön, szókészletükkel magyarázza el az alapokat. A szerzőpáros szót ejt a pénz több ezer éves eredetéről, a körforgásáról. Teszi mindezt közérthetően, sőt, szórakoztatóan. A kifejező rajzok, aranyos grafikák jól kiegészítik a leírásokat, életet csempésznek a kicsit szárazabb bekezdésekbe is. A gyerkőcök megtanulhatják a pénzügyi alapfogalmakat, és hasznos, gyakorlati tippeket is kapnak a felnőttkorukra útravalónak. A kötet ismeretanyaga naprakész, szó esik benne a digitális fizetőeszközökről, például a bitcoinról is. Felhívja a figyelmet a támogatásra, szponzorációra, az alapítványok világára. Még én is tanultam újat, a malacpersely elnevezésének történetét eddig nem is ismertem.

 

A kötet izgalmassá teszi a száraz tényeket, érdekesen tálalja a pénzügyi alapfogalmakat, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi életünkhöz. Azt gondolom, nem lehet elég korán kezdeni erről beszélni a csemetéinkkel, és ehhez kitűnő segítséget nyújt ez a kiadvány.