Főkép

Azt nem tudom, mennyire van jelen a lemez szövegeiben Csernobog és Belobog, de hogy Baba Yaga (más betűhasználattal Baba Jaga) ott sertepertél a háttérben, abban teljesen biztos vagyok. Bár jobban belegondolva ő áll a színpadon elhelyezett mikrofon mögött, amit a látvány (smink és öltözet) csak megerősít. Mindezt csak azért említem, mert 2023-ban is folytatódik az Orosz Világzenei projekt, és ennek folyományaként rendszeresen érkeznek az új lemezek. Ezek közé tartozik a január végén megjelent Kiberspassk album – és gyakorlatilag ez okozta az első hűha élményt, amit idén orosz album kapcsán átéltem.

 

A formáció zenéje furcsa koktél, metál, dark, indusztriális, némi elektronikával és népzenével (ének) ötvözve. Különös, de magával ragadó, ahogy a tiszta ének keveredik a torokénekléssel, miközben zúznak a gitárok – ennyire ijesztő hangulata szerintem nem volt/van a szláv népmeséknek, mitológiának. Mondjuk ez a vonal csak némileg meglepő, hiszen a duó főbandája, a Nytt Land is hasonlót csinál. Itt talán jobban érvényesülnek Natalya „Baba Yaga” Pakhalenko elképzelései, szövegei, és az elektronika is hangsúlyosabban van jelen.

 

Egy biztos, nekem tetszenek a zenéhez készített videók, jó húzásnak tartom a folkos balladához (Далёко) megálmodott homokklipet, amiben az ének a meghatározó, a gitár-dob csak kísérőként, aláfestésként funkcionál. Komor, már-már ijesztő képi világgal bír a „Вий” – ráadásul ez az instrumentális darab, sok effekttel, minimalista zenével bármely horrorfilmben jól teljesítene. Az album első dalához (Коза рогатая) a tematikához illeszkedő táncos sztorimesélő videót készítettek – érdekes volt látni a hagyományos orosz népviselet és a mexikói halottak napi arcfestés keverékét, hogy aztán menthetetlenül elszédüljünk a záró kaotikus forgásba. Ezt a sztorit szerintem többféleképpen lehet értelmezni, részemről a szörny összebarátkozik a gyerekkel változatot favorizálom. Tudom, ennek némileg ellentmond a „Baba Yaga szörnyű meséi” címke, amit Natalya „Baba Yaga” Pakhalenko használ a lemez tartalmának rövid meghatározásához.

 

Imádom az olyan kontrasztos szerzeményeket, mint a „Морозко”, amiben a gyors tempót gitárszólóval fokozzák, vagy a „Романс” elektronika-ének ellenpontjait. Az összképből az utolsó tétel, az „Иван-дурак” lóg ki némileg, mert ennek a popos hangvétele azért eléggé eltér a dark hangulattól, még jó, hogy szám felénél megtörténik a váltás, és a gitár belépésével megkapja azt a súlyt/komorságot, amit alapban társítok a Kiberspassk zenéjéhez.

 

Szívesen megnézném őket élőben, mert a klipek és a fotók alapján a két táncossal kiegészített produkció nem semmi élmény lehet. Amíg erre sor kerül – ha egyáltalán sor kerül rá – addig beérem ezzel a nyolc vagy kilenc pontos zenével.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Голытьба, Далёко, Смородина

2023-ban megjelent album (Out Of Line Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/kiberspassk

 

 

A zenekar tagjai:

Natalya „Baba Yaga” Pakhalenko – ének, torokéneklés, dob, ütőhangszerek, furulyák, programozás

Anatoly „Shaman” Pakhalenko – ének, torokéneklés, tagelharpa, doromb, ütőhangszerek, kürt, programozás, gitár

 

Közreműködők:

Alexander Roslyakov – dob

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Коза рогатая - Koza Rogataia 03:54
  2. Смородина - Smorodina 04:03
  3. Голытьба - Golytba 04:15
  4. Вий - Vii 05:27
  5. По полю - Pole 03:10
  6. Далёко - Daleko 05:50
  7. Морозко - Morozko 05:04
  8. Романс - Romance 06:58
  9. Голубка - Golubka 07:36
  10. Иван-дурак - Ivan-Durak 04:01