Főkép

Az 1993-ban Nyíregyházán alakult Alvin és a mókusok punkzenekar 30. jubileumuk alkalmából koncertezett a Budapest Parkban.

 

Én még ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik Alvinékon nőtt fel. Miközben rajtam sem látszik, hogy idén negyven leszek, a 30. jubileumi koncertet már a 19 éves lányommal tomboltam végig, akinek érdekes módon tőlem függetlenül lett az egyik nagy kedvence a zenekar. Ugyanis Alvint nem a gyerekeim előtt hallgattam, hanem profi sportolóként a koncerteken kívül főleg szupermaratonokon, hogy eszembe se jusson megállni és csak úgy pörögjenek a lábaim a zúzásra. Taktikám mindig bevált.

 

Alvinék, avagy Pásztor István (ének, gitár) és bandája (Kaló Dénes – dob; Dul Sándor – vokál, gitár; Szimán Balázs – basszusgitár) szövegei szókimondóak, ütősek, lényegre törőek; ha kiragadnánk kontextusukból, néhol még túlzóan durvának is tűnhetnek. Így talán furcsa lehet egy Alvin-rajongótól, de én egyáltalán nem beszélek csúnyán, viszont az ő számaik sokszor segítenek túllendülni a problémákon, levezetni a hétköznapi feszültséget.

 

A mostani koncert nem csak a kerek évforduló miatt volt különleges, hanem azért is, mert a banda extra hosszan zenélt. Legismertebb számaikat adták elő, voltak vendégek, fúvós szekció, és még az előző basszeros, Csoma Viki is színpadra állt egy szám erejéig. Méghozzá esküvői ruhában, amit később Szimán Balázs vett fel, és ezen nagyon jól szórakozott mindenki.

 

 

Sőt, egy ősalvinos lehetőséget kapott, hogy 30 év után ismét bizonyítsa szerelmét és megkérje párja kezét; volt ott minden, letérdelés, gyűrű, könnycseppek, mind a színpadon, mind a metálos-rocker-punk közönségben.

 

Ezalatt Alvin a tömegbe lopózott, mindenhol elaludtak a fények, csak felette gyúltak fel. A pár perce még keményen pogózó emberek hirtelen megálltak, ő pedig egy szál gitárral eljátszotta a kisfiának írt „Aludj csak!” című számot, amit a közönség együtt énekelt vele – ez volt az este egyik legmeghatóbb pillanata.

 

A végén még egy torta is előkerült. Két és fél óráig tartott a rendhagyó, szülinapi alkalom, de észre se vettük, és már eltelt. A zenekar igazán feledhetetlen koncertet adott, remélem, látunk még sok hasonlót Alvinéktól a Budapest Parkban.

 

Időpont: 2023.  április 30. vasárnap