Főkép

Az utolsó két lemezükre a popos megközelítés volt a jellemző, teli táncolható ritmusokkal, török dallamokkal. Ezúttal ismét váltottak, és első hallásra visszakanyarodtak az első két albumhoz, az anatóliai rockzenéhez, kiegészítve némi pszichedeliával, és tánccal.

 

A másik fontos különbség, hogy a COVID elmúltával már nem egymásnak küldözgették fájlokat, hanem közösen vonultak be a stúdióba, és ez a fajta együttes zenélés sokkal energetikusabb felvételt eredményez, ami közelít az élő fellépések energiaszintjéhez (Canım Oy). Persze amikor azt mondom rockzene, csupán a fő irányt határoztam meg, ennél azért sokkal változatosabb lett a 2023-as korong.

 

Nekem a rockos „Rakıya Su Katamam” tetszik a legjobban, mert a török alapdallam és Merve Daşdemir éneke egy fülbemászó nótát eredményez. Tetszik, hogy a gitár (a gitárszólót sem spórolták ki belőle) vezeti a hangszeres szekciót – hangzás meg erőteljes, tényleg közelíti a koncertélményt. A másik kedvencem a „Dere Geliyor” című nóta, mert ebben meg a szintetizátor a meghatározó, jól ellenpontozza az éneket – ez szerintem visszatekintés az utolsó két lemezük szintis-popos világához.

 

Természetesen az egész albumot körbelengi egyfajta elszállós-táncolós pszichedelia, ami messze van napjaink mainstream muzsikájától. De éppen ezért szeretem az Altin Gün együttest, mert miközben ragaszkodnak a gyökereikhez, olyan friss zenével ajándékoznak meg, ami modern és pormentes. Jó lenne élőben megnézni őket, természetesen ezzel a programmal.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Canım Oy, Dere Geliyor, Rakıya Su Katamam

2023-ban megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/altingunband

 

 

A zenekar tagjai:

Merve Daşdemir – ének, billentyűs hangszerek

Erdinç Ecevit – szintetizátor, saz, ének

Thijs Elzinga – gitár

Jasper Verhulst – basszusgitár

Daniel Smienk – dob

Chris Bruining – ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Badi Sabah Olmadan 04:43
  2. Su Sızıyor 04:04
  3. Leylim Ley 04:14
  4. Dere Geliyor 03:46
  5. Çıt Çıt Çedene 04:05
  6. Rakıya Su Katamam 03:40
  7. Canım Oy 03:23
  8. Kalk Gidelim 04:32
  9. Güzelliğin On Para Etmez 03:46
  10. Doktor Civanım 03:55