Főkép

Henry Rollins (született Henry Lawrence Garfield, 1961. február 13.) egy rendkívül sokoldalú figura, aki a ’80-as években lett ismert, mint a Blackflag nevű kaliforniai hardcore/punk zenekar énekese. Később a Rollins Band élén tűnt fel, és alkotott egyre szerteágazóbb zenét. Emellett rengeteg filmben is szerepelt (pl. A hajsza, Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye, Lost Highway – Útvesztőben stb.). Egész pályáján alapvető fontosságú volt számára, hogy rendszerkritikus üzenetét át tudja adni, így mikor eljött az a pont, hogy úgy érezte, zeneileg már nincs mit mondania, áttette a hangsúlyt a már korábban elindult spoken word, vagyis beszélgetés előadásaira.

 

Idén februárban is egy ilyen kapcsán járt Budapesten, és a Master-Lab Comics csapata ennek örömére alkotta meg ezt a 32 oldalas képregényt, s nyomban két verzióban: túl azon, hogy az angol ill. a magyar változat borítóját eltérően színezte Mester Csaba, előbbi végig színes lett. A korábbi Master-Lab képregényekkel ellentétben itt minimális a képzeletbeli elem, inkább csak akkor jelenik meg olyasmi, amikor Rollins mester fékezhetetlen agyvelejét hivatott illusztrálni. A színezés kicsit fura, sokszor pszichedelikusnak érződik (míg Henry maga igazi straight edge-ként sosem ivott vagy kábszerezett), de van, ahol nagyon jó.

 

Persze 32 oldalba egy ilyen gazdag és változatos életművet nem lehet belepasszírozni, így a két alkotó, Mester Csaba és Tóth-Laboncz Attila nagyon helyesen, inkább csak nagy vonalakban vázolja azt fel, kiemelve egy-egy fontosabb vagy különösen érdekes eseményt. Így pl. nagy hangsúlyt kap, hogy Rollins hogy és miért kapott egy kardot Lemmytől, a Motörhead legendás énekes-basszusgitárosától, a magyarországi látogatásai is említésre kerülnek, sőt, fikciós és önirónikus elemként láthatjuk azt is, hogyan (vagy hogyan nem) futott össze Labi és Csaba Henryvel az említett budapesti esten. Őszintén remélem, hogy nem így történt a nagy találkozás – én mindenesetre nagyon örülök ennek a Rollins képregénynek!