Főkép

Ismét egy olyan lemezről lesz szó a rovatban, amivel kapcsolatban bizony remeg a kezem, amikor világzenének titulálom. Mert talán ez már egyáltalán nem az. Oké, nem is metal, függetlenül attól, hogy az egyik legismertebb grunge zenekar legnépszerűbb számai szólalnak meg némileg átdolgozva. Az elektromos gitár és dob helyett itt a cselló viszi a prímet, ami jól hangzik, de izgalmasnak nem nevezném, elvégre sok évvel ezelőtt egy kvartett már kitaposta ezt az utat, amikor feldolgozta a Metallica pár számát. Igen, a finn Apocalyptica mindezt már megcselekedte 1996-ban, ezért ma egyáltalán nem tekinthető forradalmi újításnak ez a fajta megközelítés.

 

Sokkal inkább egyfajta önkifejezésnek, amikor a művész úgy érzi, életének meghatározó élményét ki kell beszélje magából, és erre nem egy baráti sörözés alkalmával kerül sor, hanem fogja magát és stúdióba vonul. Ha valaki nem tudta volna, akkor most mindenképpen szembesül a ténnyel, miszerint az albán Redi Hasa számára meghatározó élményt jelentett, amikor a polgárháború idején Nirvánát hallgatott.

 

Szerencsénkre azzal ő is tisztában van, hogy ezeket a számokat már nagyon sokan, nagyon sokféleképpen feldolgozták már, és ezért más elképzeléssel kezdte el a felvételeket. „Számomra érinthetetlenek (ezek a számok), és azt hiszem, az utánzásuk hiba. Így hát kicsavartam a hangszerelést, és Kurt sikolya helyett a cselló csendje szól, és ez talán még hangosabb sikoly is lehet.

 

Azt mindenki döntse el maga, hogy mennyire sikerült megvalósítani az elképzelést, de szerintem korrekt lett a végeredmény. Kellőképpen más, de közben felismerhető maradt a kiindulási pont (például „In Bloom”). Nekem legjobban a „Come As You Are” tetszett, mert Redi Hasa tényleg úgy tiszteleg az eredeti előtt, hogy közben némileg saját képére formálja azt. Mivel ez az állítás igaz az egész albumra, úgy gondolom nem csak a cselló kedvelőinek jelent élményt a My Nirvana korong, hanem a Nirvana rajongó számára is.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, In Bloom

2022-ben megjelent album (Ponderosa, Decca, Universal)

Weboldal: https://www.facebook.com/redihasaofficial/

 

 

A zenekar tagjai:

Redi Hasa – cselló

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Love Buzz
  2. Smells Like Teen Spirit
  3. My Girl (Where Did You Sleep Last Night)
  4. In Bloom
  5. Lithium
  6. Come As You Are
  7. Heart Shaped Box
  8. All Apologies
  9. Polly