Főkép

Meglepő, hogy miközben Lugosi Béla máig az egyik legismertebb magyarnak számít, korábban még nem jelent meg magyar nyelven könyv az életéről. Pedig kalandos volt az is, akárcsak a filmek, melyeknek köszönhetően ikonikus alakjává vált a mozi történetének.

 

Hősünk, akire a legtöbben Drakula grófként emlékeznek, a Temes megyei Lugoson született, 1882-ben, Blaskó Béla Ferenc Dezső néven. Ez Dél-Erdélyben van, szép hely, de korántsem oly baljós és komor, mint azon részei Transsylvániának, melyek a Drakula-legendákhoz kötődnek. Az sem volt épp magától értetődő, hogy Bélából színész legyen, családi háttere és környezete aligha predesztinálta erre, ám viszonylag hamar kiderült, hogy olyasmi ez, amihez tehetsége van, és amiben jól is érzi magát.

 

Nagy Balázs könyve Lugosi életének minden fontos szakasza kapcsán bemutatja a történelmi hátteret is, túl azon, hogy adott időszakban milyen körülmények között élt a majdani színészlegenda. Kinek sorsára nagyon is hatással volt a történelem: ha nincs az I. világháború, az azt követő kaotikus időszak a megcsonkított országban, a förtelmes belhoni politikai csatározások és a többi, talán nem lett volna oka Amerikába költözni. Ám bármily elismert színész volt is egy időben a magyar színpadokon, aligha maradt volna fenn a neve ilyen sokáig, ha itthon marad.

 

Érdekes így utólag, „fölülről” látni a sorsfordító pillanatokat, az összefonódó szálakat, az akár apró, szinte véletlenszerűnek ható eseményeket, melyek az aranykorát élő Hollywood felé terelgették Lugosit. Aki aztán számos kisebb-nagyobb szerepet eljátszott különféle filmekben (egyébként már hazájában is), melyeknek azonban csak töredéke maradt fenn, s azok közül sem mind állta ki az idő próbáját. Nagy Balázs ezek kapcsán inkább útmutatót ad, semmint elemezné ezeket, s teszi ezt azon okból, hogy amit igazán érdemes felfedezni, ami mai szemmel is élvezhető film, azt megtalálni a világhálón.

 

Maga a kötet vékonyka; alaposnak, de tömörnek jellemezném. Nagy Balázs nem akar semmit túlelemezni, túlmagyarázni, de megadja a kellő mennyiségű és minőségű információt, hogy megérthessük, hogy lett egy erdélyi fiúból a filmtörténet egyik legemlékezetesebb alakja, majd élete végére kábítószeres, alkoholista roncs – aki még ilyen minőségében is megőrzött valamennyit az otthonról hozott tartásából. Mai szemmel is átsugárzik Lugosi fontosabb alakításain az a fajta nemesség, tartás, belső erő, mely nem a nemlétező (noha saját maga által terjesztett pletykákkal „alátámasztott”) nemesi címéből ered, sokkal inkább a korból és közegből, ahonnan elszármazott.

 

Balázs röviden kitér arra is, hogy milyen hatással volt Lugosi a filmművészetre, ill. általában véve a popkultúrára, bár ez is olyan téma, amit további százoldalakon át lehetne elemezni. Drakulaként máig ott kísért sokak emlékezetében, ill. az általában vett vámpír karakterében, úgy filmeken, mint akár a jelmezbálokon és Halloweeneken. De szóba kerül az is, mennyi különféle rock- és egyéb zenei formációra volt hatással. Sőt, meglepő módon még az élete vége felé, a hírhedt Ed Wood rendezővel készült, pocsék trash-movie-k között is van olyan, mely pozitív hatást fejtett ki – amennyiben David Lynch rendező (Twin Peaks stb.) kedvencének nevezte az egyiket.

 

Számtalan legenda kering Lugosi életéről és haláláról, Nagy Balázs ezeket hűvös távolságtartással kezeli (vagy szimplán negligálja), ő sem ítélkezni nem akar, sem bármit megcáfolni, egyszerűen az elérhető valós tényekkel rajzolja fel ennek a páratlan embernek a pályáját. De az is segít a köteten, hogy mindeközben azért át-átjön Balázs saját véleménye és rajongása is. Úgy gondolom, még egy ilyen életrajz élvezeti értékén is csak dob az ilyesmi.