Főkép

Úgy vélem, a magyar nyelvterületen nem létezik olyan muzsikus, aki Woody Guthrie életművéhez foghatót tett volna az asztalra. Az ő dalai egyszerre nép- és politikai dalok, megénekelte a munkásosztály hétköznapjait, nyomorát, bajait. Hatása máig érezhető, és szövegeinek egy része még mindig aktuális. Nem csoda, ha kiemelt helye van az amerikai emlékezetben, és dalait rendre feldolgozzák. A Dropkick Murphys tagjai sem első ízben nyúlnak Guthrie zenei örökségéhez, az „I’m Shipping Up to Boston” már szerepelt a 2005-ös albumukon.

 

Most újra visszatértek hozzá, és ennek köszönhetően az új lemez nagyon változatos lett, mert megtalálhatóak rajta a Dropkick Murphysre jellemző punkos darabok, az ír zenei örökséget ápoló dalok és a Woody Guthrie örökséget feldolgozó szerzemények. Mindezt még fokozzák pár duettel, amelyek közül nekem legjobban a Pogues hangulatot idéző „Never Git Drunk No More” tetszett a legjobban (lásd első klip). Nikki Lane és Ken Casey duója a „Fairytale of New York”-ra emlékezet, csak a szöveg kevésbé ünnepi, egy srác alkoholizmusa tönkreteszi kapcsolatát kedvesével.

 

A „Cadillac, Cadillac” inkább rock’n’roll mintsem punk, a címben említett jármű pedig a vágy elérhetetlen tárgya, amit az egyszerű munkásember sosem tud megvásárolni magának. A „Ten Times More” pedig a klasszikus kérdés-válasz formára épülő kórusokra emlékeztet (második videó), erőteljes ritmusszekcióval megtámogatva – ez sem jellemző rájuk, de úgy vélem, a népek imádni fogják a koncerteken, és mindenki velük énekel majd. Sztrájkfelvonuláshoz illő ritmusa van az „All You Fonies” című dalnak, aminek a refrénje nagyjából a második meghallgatás után beleivódik az ember fülébe. Egyszerű, lényegre törő darab, semmi cicoma, de olyan erő van benne, hogy beleremegnek a tőkések ablakai.

 

Természetesen a klasszikus ír-punk opuszokat sem nélkülözzük, hiszen itt van nekünk  a „Where Trouble Is At”, ami megbízhatóan hozza a kötelezőt, és egyesek szerint polkát is tartalmaz. A végére marad a legjobb (Dig a Hole), hiszen ebben Woody Guthrie énekel a srácokkal, és a zene egyfajta modern folkra hajaz – azt hiszem ennél autentikusabb tisztelgésre nincs szükség.

 

Azt nem tudom, hogy a 2023 májusában megjelenő Okemah Rising korong merre viszi tovább a Dropkick Murphys tagjait, de a This Machine Still Kills Fascists egy nagyon jó album lett.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Ten Times More, Cadillac, Cadillac, Where Trouble Is At

2022-ben megjelent album (PIAS, Dummy Luck Music)

Weboldal: https://dropkickmurphys.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Ken Casey – ének

Matt Kelly – dob, vokál, bodhrán

Al Barr – ének

James Lynch – ritmusgitár, vokál

Tim Brennan – szólógitár, harmonika, vokál

Jeff DaRosa – bendzsó, mandolin, buzuki, gitár, vokál

 

Közreműködők:

Nikki Lane

Evan Felker

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Two 6’s Upside Down
  2. Talking Jukebox
  3. Ten Times More
  4. Never Git Drunk No More, feat. Nikki Lane
  5. All You Fonies
  6. The Last One, feat. Evan Felker
  7. Cadillac, Cadillac
  8. Waters Are A’Risin
  9. Where Trouble Is At
  10. Dig a Hole, feat. Woody Guthrie