Főkép

A 2022-es WOMEX egyik legváratlanabb találkozásának bizonyult az a pillanat, amikor odaértem az észt California Condor együttes standjához. Természetesen több előadónak, illetve együttesnek volt saját kuckója az expón, azonban ez a társulat messze kilógott a felhozatal közül, mivel ők nem világzenében utaznak, hanem post-grunge, metal, hip-hop és rockzene keverékében, ami határozottan nem képezte részét a hivatalos tematikának.

 

Viszont Timo Tomson és egy helyben megnézett videoklip meggyőzött arról, hogy érdemes rászánnom az időt és meghallgatni pár lemezüket. Sajnos csak mos, márciusban érkezett el a pillanat, hogy szám szerint három lemezzel ismerkedjem, és azt kell mondjam, egy pillanatig sem bántam meg. A családi rögtönítélő bíróság egyszerű, de nagyszerű címkével látta el a korongokat, mivel a zene nem újítja meg egyik műfajt sem, és igazából túl sok meglepetést sem tartalmaz (ezért egyszerű). Ellenben korrekt és élvezetes zenét tartalmaznak, a dalok kellőképpen energikusak, és képesek arra, hogy bármely fesztiválon megőrjítsék a közönséget (ezért nagyszerű).

 

A repertoárban egyaránt megtalálhatók a Linkin Parkot idéző dalok (9 Layers) és a post-grunge torzított gitárjai. Tiszta ének keveredik a rappeléssel és némi hörgésszerűséggel – de a California Condor esetében mindez nem utánzást jelent, hanem saját hangot, amire jó példa Sia feldolgozás (Chandelier). Itt a dallam és a szöveg megmaradt, de ezen kívül mindent újraalkottak – szerencsére ez a szám a Spotfyn elérhető. Ahogyan a gitárok viszik a prímet, majd az egész átvált megfontolt és megállíthatatlan zúzásba, amit csak a refrén dallama old fel tiszta énekkel kiegészítve, hogy aztán ellágyuljunk, ami csak rövid szünet a visszatérő zúzda előtt.

 

Általánosságban igaz, hogy jól eltalált arányok jellemzik a zenéjüket, ami kellőképpen változatos, de a lemezek mégis egységesnek hatnak. Remélem egyszer Magyarországon is fellépnek, mert ez a fajta muzsika igazából élőben üt igazán.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Chandelier, 1L3RAM, Bad Man’s Anthem, 9 Layers

2021 és 2022-ben megjelent album (Apocalypse Children Recordings)

Weboldal: https://www.californiacondormusic.com/

 

 

A Chapter II: Red Horse lemezen elhangzó számok listája:

  1. 1L3RAM
  2. 60.000.- EEK
  3. Wuhan 2008
  4. Children of God
  5. GHB
  6. Labruha
  7. Judas Kiss
  8. My Whiskey
  9. Infinity 2025 (G.J.P Cover)
  10. The Noah
  11. 14 X 30
  12. Radio Spin
  13. Revelation II: Red Horse

 

A Chapter III: Black Horse lemezen elhangzó számok listája:

  1. The African Wolf
  2. 500 000 000
  3. The Band
  4. Gringo
  5. We Still Never Die
  6. Star Parking Lot King
  7. Static Waste
  8. After Rain
  9. Hurry Up
  10. Chandelier (Sia Cover)
  11. "9 92 6 19" The System
  12. Requiem
  13. Revelation III: Black Horse

 

Az One Minute Before Midnight lemezen elhangzó számok listája:

  1. 9 Layers
  2. The African Wolf
  3. Illuminator
  4. November Sun
  5. Godlike
  6. We Still Never Die
  7. Immortal
  8. 1L3RAM
  9. My Whiskey
  10. Infinity 2025 (G.J.P. Cover)
  11. The Band
  12. Great Reset
  13. Broken Home
  14. Tantshulka