Főkép

Vannak előadók, akik nem kapkodják el a dalszerzést, illetve a lemezkiadást. Közéjük tartozik a ghánai King Ayisoba (eredeti neve Albert Apoozore), akinek utoljára 2017-ben jelent meg lemeze. Megmondom őszintén, az új korong alaposan meglepett, mert ugyan emlékszem, hogy korábban is feszegette a határokat, amikor a népzenét ötvözte más stílusokkal, de most jóval tovább ment, ezúttal érzésem szerint már valami új dolgot hozott létre.

 

Ezt „hiplife” néven emlegetik, ami a highlife és a hip-hop szavakból alkották. Tény, ének helyett gyakran szövegelnek, és a zene emlékeztet a highlife világára, azonban új elemként nagyon sok elektronikát használnak (Abome), amitől az egész nagyon újszerű lett – számomra mindenképpen. Az előző 1000 can die albumból megmaradt Afrika ritmusa, no meg a végtelenbe tartó ismétlődés – mindezen elemeknek köszönhetően a Work Hard tényleg izgalmas lett.

 

Jó választásnak tartom a stúdióba meghívott vendégek listáját, mert mindenki érdemben hozzátesz a zenéhez, kezdve a kifejezetten politikus szövegű első számmal, amiben Raskuuku és Twinkle rapperek erősítik a korrupt vezetőkhöz intézett intelmeket. Kedvencem a „Adinooma” című szám, a ritmusa és a sokrétű szerkezete miatt – ebben Bush Man vendégeskedik. Természetesen mindegyik szerzeményben King Ayisoba hangja és kologo játéka (lásd a cikk végi klippet) a meghatározó – ami elsőre még mindig szokatlan lehet a „nyugati” fülnek, de biztos vagyok benne, hogy aki a korábbi albumot szerette, az most sem fog csalódni. A „Kokoko Enter” emlékezetes dallamával nyerte el a tetszésemet.

 

Egy biztos, a Work Hard tele van izgalmas ritmusokkal, afropoppal, elektronikával, szociális mondanivalóval. Ez utóbbi talán egy cseppet didaktikusnak tűnhet, de úgy gondolom, King Ayisoba elsősorban a ghánaiaknak zenél, a világ többi része csak ez után következik. Bár a „People Talk Too Much” üzenete eléggé egyetemes – az emberek túl sokat beszélnek, a tettek sokkal fontosabbak.

 

Kíváncsi vagyok, hogy merre megy tovább King Ayisoba, és remélem, ezt nem öt év múlva tudjuk meg.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Adinooma, Bossi Labome, Kokoko Enter

2023-ban megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/kingayisobaofficial

 

 

A zenekar tagjai:

King Ayisoba – ének, kologó

 

Közreműködők:

Ras Kuuku

Awilo One

Ayunne Sule

Zea

Twinkle

Atamina

Bush Man

Gulkanates

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Good Things God Knows (feat. Raskuuku and Twinkle) 05:04
  2. Bossi Labome (feat. Awilo One) 03:32
  3. People Talk Too Much (feat. Ayuune Sule & Zea) 03:32
  4. Namba Sonne (feat. Atamina) 04:28
  5. Tribe (feat. O.C. Akomfem & Shiallo) 04:26
  6. Adinooma (feat. Bush Man) 04:42
  7. Abome 04:42
  8. Kokoko Enter (feat. Zea) 04:05
  9. Buri Mallima (feat. Gulkanates) 05:43