Főkép

A tavalyi WOMEX egyik nem várt felfedezését jelentette számomra ez a lemez, mert eddig abban a hiszemben voltam, hogy minden fontosabb madagaszkári világzenében utazó együttest és előadót legalább hallomásból ismerek. Tévedtem. Ellentétben pár egyéb, hasonló helyzettel, ennek kifejezetten örültem, mert egy nagyon kellemes muzsikát ismertem meg, amely nyomokban – de tényleg csak jelzésszerűen – emlékeztet egy évekkel korábbi rácsodálkozásomra, a Vaudou Game zenéjére.

 

A Berikely & Zama egy új francia-madagaszkári zenekar, amely négy zenészből és énekesből áll, akik Berikely, a madagaszkári dalszerző, énekes és Madagaszkár emblematikus gitárja, a kabossy játékosa köré csoportosulnak. Az alkalmi társulás fő védjegye Berikely jellegzetes hangja, elsőre komolyan azt hittem, női énekes áll a mikrofon mögött. A madagaszkári ritmusok táncra késztetnek, szinte magától mozdul a láb és a test. Aztán kiderül, hogy idegen hatásokat (értsd nem a szigeten őshonos) is becsempésztek a zenébe, jazz és különféle afrikai utalások bukkannak fel. Ez a sokszínűség várható volt, elvégre a muzsikusok eltérő irányokból érkeztek, és mindenki hozza a maga kedvencét, amiből aztán létrehozták ezt az érdekes egyveleget (Salama).

 

Kedvenceim közé tartozik a „Mahavamba”, ami helyenként latinos, máshol meg afrikai alapokkal bír, vagy említhetem a „Fiova” gitárjátékát. Ez egy olyan lemez, amit muszáj többször meghallgatni, mert tele van finom zenei megoldásokkal, amelyeket elsőre nem biztos, hogy felfedez a hallgató. Kivált, mert azért a megszokottnál gyorsabb a tempójú dalok sorjáznak egymás után.

 

Ez egy vidám, életteli korong, tele napsütéssel, életörömmel – szóval kiválóan alkalmas egy szürke hétköznap feljavítására, ezért érthető módon kíváncsi lennék rájuk élőben, hogy mire képesek a színpadon, mennyire tudják megmozgatni a közönséget.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Salama, Mahavamba, Fiova

2022-ben megjelent album (Abrazik)

Weboldal: https://berikelyandzama.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Berikely – ének, kabossy

Eric Doboka – gitár, vokál

Samuel Ratovondrahery (Bema) – ütőhangszerek, vokál

Thomas Boucherie – basszusgitár

Jean-Yves Boucherie – dob, vokál

 

Közreműködők:

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Elaela
  2. C’est le moment
  3. Havako
  4. Fiova
  5. Mafoaka
  6. Mahavamba
  7. Moly e
  8. Sa wera wera
  9. Salama
  10. Tsara loatra