Főkép

A Master-Lab Comics sorozatot Mester Csaba rajzoló és Tóth-Laboncz Attila „Labi” író készíti. Az egyes füzetekben különféle magyar muzsikusok, zenekarok a főszereplők. Az Egyenesen a mocsárból a széria első része, melyben Ganxsta Zolee és Takács Vilkó texasi-mexikói kalandjait ismerhetjük meg.

 

Ezek ketten manapság Dos Diavolos néven tolják a blues-t, de Zolee elsősorban a Kartellből ismert sokaknak, ahol ugye rappel, de azelőtt olyan kultikus dirty rock bandákban dobolt, mint a Dance és a Sex Action. Takács Vilmos pedig, túl azon, hogy írt egy igen frankó könyvet Pisztolytáska ​és rózsapatron – A Guns N’ Roses és én címmel, sokáig gitározott a Hollywood Rose nevű magyar GN’R tribute csapatban, akárcsak a Men in the Box-ban (ahol Alice In Chains számokat játszanak), és így tovább. Szóval két hétpróbás fazon, akik elég sok mindent láttak már, ennek ellenére feltételezhető, hogy a képregény sztorija nyomokban némi fantáziát is tartalmaz, hehe.

 

Szóval történetünk elején ezek ketten egy megnyert pókerpartiról menekülnek, mert a vesztes rosszul viseli, hogy elvitték a pénzét. Útjuk aligátorokkal teli mocsáron vezet keresztül, és más már abba is belepusztulna, amit eközben megesznek vagy megisznak. A történet egy pontján némi Rejtő Jenőt idéző bunyó is akad, de kijut széplányokból meg csúnyabeszédből is. 24 oldal csupán a füzet, de töményebb, mint bármely, boltban vehető pálinka.

 

Pár szót szólnék a készítőkről is. Labi anno a Tankcsapdában és a Replikában is (stb.) basszusgitározott, míg Mester Csaba a The Bedlamban tette ugyanezt, szóval saját jogukon is legendás alakjai a hazai rockzenei színtérnek. S amellett, hogy mindketten remekül működnek a képregény területén is, külön tetszik, hogy nem szimpla zenekari történetet írtak. Lehet azt is érdekesen elmesélni, pláne ha ilyen arcokról van szó, mint Zolee-ék, de ebben a relatíve szűkös terjedelemben sokkal ütősebb és kreatívabb megfejtéshez folyamodtak. Roppant szórakoztató lett az első füzet, s már kapható a kettes is, az Egri Péter és a Mystery Gang főszereplésével készült Viva Las Vegas (és akkor az egyelőre még nem publikus, ám eszement húzós tervekről nem is beszéltünk).