Főkép

Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot-figurája életre kel és különleges kalandokban vesz részt. Ezen az utazáson Péterfy Gergely szuper mondatai kísérik végig. És hogy ne csak olvassuk a száraznak kicsit sem mondható szöveget, Mayer Tamás rajzai még közelebb hozzák hozzánk a főszereplőt, a Kék lovagot.

 

Több síkon is mozoghatunk együtt a főhőssel, felerészt a virtuális térben, felerészt a magyar valóságban. Ő, mint egy mindentudó elbeszélő vezet végig minket a történeten, aki bár nemrég szabadul egy játékból, máris ezer kalamajkába keveredik. Először is keresnie kell valakit, aki azt mondja neki, szereti. És akkor örökre szabad lehet, nem kell visszatérnie a játékba, ahonnan megszökött. Az útja egy kamaszokkal teli osztályon vezet keresztül, akik épp keresik a helyüket a világban, most fedezik fel önmagukat, próbálnak megfelelni a külső világ elvárásainak. A csoporthoz tartozás és a csoportban maradás örökös harcát láthatjuk, miközben meg kell küzdeniük a testképzavarral és az iskolai kiközösítéssel, a bullyinggal is. Ehhez keretet az iszonyatos információáradat ad, amely ránk is ömlik nap mint nap, feldolgozhatatlan mennyiségű üzenettel, reklámmal, hírrel. Látszólag jól elboldogulnak a kiskamaszok ebben a térben, de azért belül ők is vágynak az érintésre, a simogatásra, a szüleik szeretetére, amire ebben a rohanó világban egyre kevesebb idő jut.

 

A szereplők közti kommunikáció sokszor nem élőben zajlik, nincs frontális kommunikáció, hanem a digitális térben váltanak üzeneteket. Zseniális ötlet, hogy a szerzők ezt a korosztályt így próbálják meg elérni, az ő nyelvükön szólnak hozzájuk. Egy olyan világot teremtenek, amelyben a mai gyerekek otthonosan mozognak. És külön plusz pont, hogy a kötetben vannak valódi érzelmek, sanyarú sorsok, és némi feloldozás is: talán van segítség, van remény minden Bence számára, hogy túlléphessen a sorsán és új fejezetet nyithasson az életében.

 

Vékony ez a kötet, még is rengeteg minden belefér: egy kis szerelem, útkeresés, bullying, szülői figyelmetlenség, a virtuális világ veszélyei. A kötet ajánlója szerint kötelező olvasmány minden digitális bennszülött korosztálynak – ezzel egyetértek, és szerintem még nekünk, szülőknek is hasznos lehet. Fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, érdemes időt szánni rá és beszélgetni róla a gyerkőceinkkel.