Főkép

Kezdésként javaslom megtekinteni a cikk végi két videót, mert utána sokkal egyszerűbb lesz a lemezről, illetve az előadókról leírtakkal kezdeni valamit. Elsőre látásra/hallásra bizarr, vagyis inkább elborult ugye? Nekem másodjára is ez volt a véleményem, mert a második videó (It is Right to Give Drones and Praise) fájáról az entek jutottak eszembe (meg Tolkien), meg a Shadowrun természetszellemei, meg a természet szocializációja – szóval csupa fura valami, amire maximálisan ráerősített a zene. De nem jártam sokkal jobban az elsővel sem (Ceol ón Chré) – mert az Írországban forgatott klip kezdetben a hagyományos folkzenével és tájképekkel indít (helyszín a Sliabh An Iariann – Acélhegy volt), hogy aztán picit modernizálódjon a zene, és mindezek tetejébe kap még egy kis hipnotikus-törzsi felhangot. Az alkotó magyarázata szerint pedig: „Ez a dal a gyerekeknek szól. Nemzedékeknek szól, hogy a ma és a holnap embereinek legyen elég bátorságuk, hogy az erő, a bölcsesség, a szeretet és az erő segítségével haladjanak előre.” Huh.

 

A Glitterbeat Records csapata már megint egy különleges albumot adott ki, ami garantáltan egyedi a maga nemében. Seán Mulrooney és társulata visszatért Írországba, a hagyományok, mítoszok és varázslatok közé. Olyan folk-pszichedelikus muzsikát kapunk, aminek tényleg nehéz ellenállni. Vegyük például a „Na Heilimintí” hipnotikus kántálását, amit csak némileg enyhít a szám második felében felerősödő zenei aláfestést, bár az ének és a szövegmondás végig meghatározó marad. Vagy ott van a „The Sixth Sun” a lassú, hagyományosnak tűnő kezdésével, ami aztán felerősödik és kaotikussá válik.

 

Úgy gondolom, az együttes nagyban épít arra, hogy ezek az ősi dallamokból építkező dalok megszólítják a hallgató tudatalattiját, és hajdanvolt generációk eltárolt emlékeit hozzák elő, így lesz ismerős ez a zene, ami automatikus reflexeket vált ki. Gyakran úgy éreztem, mintha a hetvenes évek rockzenéje keveredne a népzenével, amihez olyan dobolást társítottak, amiről meg a skót Saor Patrol jutott az eszembe. Mondjuk ennek a koncepciónak ellentmond az utolsó előtti „Ériu”, ami inkább folk-pop, mintsem rockzene, máshol pedig szakrális indíttatást érzek a zenében.

 

Egy biztos, a Misneach album anyaga nagyon változatos, nem válik unalmassá, és az ír hagyományok/népzene dacára modern, kortárs anyag, nem pedig valamelyik múzeum gyűjteményének mélyéről előkotort gyűjtemény. Kis túlzással ez egy napfényben sütkérező pszichedelikus muzsika, mi kellemes emlékeket és jó érzést hagy maga után – és erős késztetést az újbóli meghallgatásra.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: It Is Right to Give Drones and Praise, Ceol ón Chré

2022-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/tauandthedronesofpraise

 

 

A zenekar tagjai:

Seán Mulrooney

 

Közreműködők:

Damien Dempsey

Pól Brennan

Earl Marvin

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. It Is Right to Give Drones and Praise
  2. The Sixth Sun
  3. Thunder Thunder Hummingbird
  4. Na Heilimintí
  5. Ceol ón Chré
  6. Bandia
  7. Ériu
  8. Hope