Főkép

Elsőre simán zenebohócoknak mondanám az együttes tagjait, de mivel esetükben jóval többről van szó, mint a cirkusz porondján történő csetlésről és botlásról, úgy tartom helyesnek, ha a sokkal találóbb világzenei kabarénak titulálom a frankföldi Dietenhofenben élő és alkotó négyest.

 

Ötödik albumuk valami teljesen újat hozott, és ugyan nem szakítottak teljesen a frank népzenével, most északi turnéra invitálnak bennünket (és útközben elhagyták a kabarét). Miként azt a lemez címe is sugallja, ezúttal Finnországba látogatunk, és az útközben átélt élményeket hallgatjuk vissza a lemezen – természetesen Gankino újraértelmezésben. Élmény alatt a fellépések közötti kocsikázás során a rádióban hallott, különféle fülbemászó slágereket értem, ezért a Suomessa gyakorlatilag felfogható egy best of válogatásnak is.

 

A korábbi lemezeikre jellemző változatosság megmaradt, az érzelmes balladától a lendületes finn polkáig, a popos tételtől (Kapakasta) a rockos keménységig (Lupuan pojat) minden előfordul. Kedvencem az instrumentális „Säkkijärven polkka”, mert ebben sikerült a legihletettebben ötvözni a frank/finn szórakoztató zenét. Ennek olyan emlékezetes a fő dallama, hogy ha középkori vándorénekesként születnék újjá, akkor ezt mindenképpen szeretném magammal vinni, és hasznosítani a nemesi udvarokban. Legalább ennyire szép a „Käy turvaisna” fő motívuma, az ének lágyan szárnyal a visszafogott, mégis gazdag hangszerelés felett.

 

Köszönhetően a nagyszámú finn közreműködőnek, sikerült az országra jellemző hangulatokat reprodukálni, legyen szó a polka féktelen energiájáról, vagy a balladák szomorúságáról. Ráadásul mindenki hozta magával a saját zenéjét – Sandhja a popot, Slack Bird a bendzsót, Uusikuu a polkát – és ettől lesz igazán tarka a kép, tényleg olyan, mintha egy vidéki/egyetemi rádió délutáni műsorsávját hallgatnánk, amit a szórakoztatásnak rendeltek alá. Ez alól talán az utolsó átdolgozás, az eredetileg Jean Sibelius által írt „Finlandia” képez kivételt, bár elismerem értékeit, ezzel nem sikerült megbarátkoznom.

 

Hallgatás közben jöttem rá, mennyire hiányzott a Gankino Circus zenéje az elmúlt években. Éppen ezért muszáj lesz felvennem őket a rendszeresen hallgatott együttesek listájára, ahol jól elférnek a Slayer, a Shinedown vagy a Flor de Toloache mellett. Remélem nem egyszeri alkalom volt az északi turné, mert örülnék, ha legközelebb Skóciába vagy írföldre látogatnának el, és miközben a helyi nagyérdeműt szórakoztatják, összegyűjtenének egy halom feldolgozásra érdemes helyi nótát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Käy turvaisna, Levan polkka, Lupuan pojat

2022-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://www.gankinocircus.de/

 

 

A zenekar tagjai:

Ralf Wieland – gitár, ének

Simon Schorndanner – szaxofon, klarinét, ének

Max Eder – harmonika, ütőhangszerek, ének

Johannes Sens – dob, trombita, ének

 

Közreműködők:

Laura Ryhänen – ének

Mikko Kuisma – ének

Slack Bird - bendzsó

Sandhja – ének

Felix Himmer – basszusgitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Levan polkka 04:26
  2. Suomessa II 04:38
  3. Kapakasta 03:52
  4. Hamriavesi 04:38
  5. Säkkijärven polkka 02:53
  6. Käy turvaisna 04:31
  7. Suomessa III 04:48
  8. Kuku kultainen 03:03
  9. Vals till vännen min 06:56
  10. Lupuan pojat 04:23
  11. Finlandia 03:23