Főkép

Még mindig igaz, hogy nem kedvelem különösebben a fadot, de ha olyan lemezek kerülnek a postaládámba, mint Mísia idei albuma, akkor szükségét érzem annak, hogy írjak róla. Elvégre ha valaki ilyen beszédes címet ad az új korongjának, az biztosan valami érdekeset gondol erről a műfajról.

 

Szentimentális állat – igen, az ember néha ilyen, és bizonyos fajta érzések tolmácsolására valóban a legmegfelelőbb a fado. Az énekesnő azt mondta erről: „A cím egy fogalom, ami meghatároz engem: „Érző állat”. Olyan ember vagyok, aki mindent nagy intenzitással érez, és nagyon hálás vagyok az életnek, hogy rendelkezem ezzel a képességgel, mert megmentett a nagyon nehéz időkben.

„Van egy nagyon almodóvari oldalam, ami nagyon spanyol, mert két spanyol nő nevelt, és van egy portugál oldalam, ami sötétebb, mélyebb, tükrözőbb.”

 

Ez alatt természetesen azt a fajta melankóliát kell értenünk, ami a fado jellegzetessége, szóval senki ne várjon itt energiától duzzadó, táncra csábító dalokat, ellenben tökéletes egy esős délutánhoz, amikor az ember a veszteségeit veszi számba, vagy egyszerűen csak nincs kedve semmihez. Az előbb említett spanyol vonal tényleg ott van a zenében, elég csak belehallgatni a „Fico A Cismar” című számba. Ebben a gitár vezeti a zenei kíséretet, de általában Fabrizio Romano zongorája adja meg a zenei alaphangulatot, amire nyugodtan építkezhet Mísia. Szintén különleges a „Qué He Sacado Con Quererte” című tétel, mert ebben Bernardo Couto gitáros minimalista játéka felerősíti az énekesnő fájdalmát.

 

Viszonyom a fadoval semmit sem változott, nem ez a lemez hozza meg az áttörést, de jó hangzású, jól hangszerelt számok, valamint Mísia hangja valóban alkalmas arra, hogy abba az érzelgős hangulatba terelje a hallgatót, ami szerintem időnként mindenkit utolér. Abban biztos vagyok, hogy a lemez mellé tervezett önéletrajzi könyv nem jelenik meg magyarul, de talán egy koncerten még élvezhetjük Mísia előadását.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: De Alguna Manera, Fico A Cismar, Qué He Sacado Con Quererte

2022-ben megjelent album (Galileo)

Weboldal: https://www.facebook.com/misia.musica

 

 

A zenekar tagjai:

Mísia – ének

 

Közreműködnek:

Fabrizio Romano – zongora

Bernardo Couto – portugál gitár

Bruno Costa – coimbra gitár

Bernardo Viana – fado gitár

Luís Ferreirinha – brácsa

Daniel Pinto – basszusgitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Vou Pedir-te Um Coração
  2. Qué He Sacado Con Quererte
  3. As Palavras Vestem Luto
  4. Dança de Mágoas 2
  5. Da Vida Quero Os Sinais
  6. E Se A Morte Me Despisse 2
  7. De Alguna Manera
  8. Fico A Cismar
  9. Valsa Das Sombras
  10. Volta Atrás
  11. Fado Gigante