Főkép

Ha valaki szeretné fokozni a kellemes nyári éjszaka hangulatát, amikor a telihold beragyogja a napközbeni hőség miatt kókadozó lombok alatt üldögélő, naplezáró italát (legyen az alkoholos vagy mentes) kortyolgató embert, az nyugodt lélekkel indítsa el a lejátszóban a brazil Luiz Murá tavalyi lemezét.

 

Azt nem állítom, hogy azonnal a tábortűz lángját bámuló, eközben énekét gitárjával kísérő társukat hallgató csoport képét vizionáltam magam elé, mert inkább egy hangulatos, ámde nagyon pici klubban éreztem magam hallgatás közben, ahol az előadó bárszéken ülve saját és mások dalaival szórakoztatja a nagyérdeműt. Mindezt sajátos stílusban, ami ugyanolyan keverék, mint Murá családja, ami négyféle nációból áll. Zenéjében persze ott van a brazil bossa nova, szamba, meg persze jazz és improvizáció. Mintha mindig az adott szám hangulatához igazodna a stílus, de gondolhatok az állandó énkeresésre, a felmenők különböző örökségének egyesítésébe, harmóniába olvasztásába – az értelmezési lehetőségek a zenéhez hasonlóan sokfélék, de szerintem mindenki jobban jár, ha egyszerűen csak élvezi a muzsikát.

 

A közvetlen klubhangulatot csak fokozza az egyszemélyes előadás, itt minden hang, minden rezdülés Luiz Murához köthető, a minimalizmus révén szinte kikényszeríti, hogy a dalokra figyeljük, és szinte csak mellékesen vegyük észre, mennyire remek gitáros (tessék csak végigfülelni mit művel a „Jão” című számban). A hangja jobbára bársonyosan simogat, és csak kivételes alkalmakkor tér el ettől (Jão), szóval pont olyan, mint ami azon a bizonyos nyári éjszakán képes megérinteni férfit és nőt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kitaguni No Haru, Jão, Calabrisela

2021-ben megjelent album (NarRator)

Weboldal: https://www.luizmura.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Luiz Murá – ének, gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Bahia Com H
  2. Isso Aqui É O Que É
  3. Corcovado
  4. Até O Sol Raiar
  5. Butter
  6. Kitaguni No Haru
  7. Bate O Pé
  8. Jão
  9. Flor De Maracuja
  10. Samucime
  11. Marchinha
  12. Calabrisela
  13. Skoda Lasky