Főkép

Lassan megszokom, hogy a Glitterbeat csak olyan lemezeket ad ki, amelyek messze helyezkednek el a világzene fősodrától – ami persze a valóságban nem létezik, de gyakorlatilag ezek a lemezek mégis távolabb helyezkednek el a megszokott és népszerűbb muzsikáktól. Igazából már az óvatosságra int, amikor egy CD-re mindenféle post címkét aggatnak, és persze a meghallgatás után sem lettem okosabb, inkább tanácstalanul néztem magam elé.

 

A legegyszerűbb az lenne, ha modernizált törzsi zenének titulálnám az Avalanche Kaito trió bemutatkozó albumát, mert a Burkina Fasoban született Kaito Winse hozza magával a griot hagyományokat, és ez helyenként tényleg úgy hat, mintha törzsi ritmusokat és éneket hallanánk (lásd az első klipet), modern hangszereléssel kiegészítve. De például ebben a számban is tetten érhető némi punkos felhang, ami miatt kénytelen az ember valami más címke után nézni. Aztán mondhatok még progresszív vagy jazzes szemléletet, vagy bármi mást, ami menet közben az eszembe jut.

 

Többszöri meghallgatás után olyan keveréknek gondolom, amiben főként a kísérletezés a meghatározó, minden más csak alkotóelemként van jelen, és a három muzsikus inkább arra volt kíváncsi, mit tudnak ezekből kihozni, mintsem bármelyik elemet tartósan az előtérbe helyezni. A griot szál miatt persze hangsúlyosan van jelen a múlt, az ősök és a történelem, ami megpróbál napjaink zajkáoszában megszólítani bennünket.

 

Az biztos, hogy ők hárman nagyon sokoldalúak, hol a punkra jellemző rövid tételek, hol a progresszív, hosszabb darabok zúdulnak ránk, van ahol megelégednek pár szó ismételgetésével, máskor meg hagyományos dalszerkezetben fejezik ki magukat. Valamint van, ahol a zajok legalább annyira fontosak, mint a hangszerek (Goomde).

 

Úgy gondolom megfelelő hangulat vagy az underground muzsikák szeretete előfeltétel a saját magukról elnevezett bemutatkozó album maradéktalan élvezetéhez, mert ahogy azt korábban írtam, ez alapban eltér a megszokott világzenétől. Viszont nyilvánvalóan van benne valami, amiért újra és újra elindítottam a lejátszóban, és ami végül tényleg lavinaszerűen maga alá temetett. Éppen ezért mondom, hogy jó lenne őket élőben látni, és hagyni, hogy ez a helyenként minimalista, máshol meg punkosan vaduló zene elvarázsoljon.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sunguru, Toulele, Le Grand-Père

2022-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/AvalancheKaito/

 

 

A zenekar tagjai:

Benjamin Chaval – dob, elektronika

Kaito Winse – ének, tama, furulya, szájíj

Arnaud Paquotte – basszusgitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Sunguru 02:40
  2. Lebere 02:58
  3. Douaga 05:31
  4. Goomde 05:10
  5. Bow 03:47
  6. Eya 10:35
  7. Toulele 03:34
  8. Le Grand-Père 06:37