Főkép

„Dalaimban az emberi lélek szépségét keresem a természet szimbólumain keresztül. Igyekszem megragadni annak fényes és sötét oldalait, vágyait és a felemelkedés és a megvilágosodás pillanatait.” – mondja a bemutatkozó albuma kapcsán Moonshye, a Sziléziában született énekes és dalszerző. Akinek a nevével már találkoztam korábban, hiszen közreműködött a Fly... Tak Let’! korongon. Természetesen teljesen véletlen, hogy ezen a héten két olyan alkotás kerül a rovatba, amelyek fő jellemzője a női ének, a változatosság, és a különféle hangulatok prezentálása.

 

Mondjuk Moonshye hangja eltér Maija Kauhanen orgánumától, és szerintem azok az összehasonlítások is sántítanak, ahol Kate Bush vagy Björk mellé helyezik. Az ő zenéjét nagyon jól eltalált folk-alter-rock keveréknek tartom, ahol a lényeg a különféle hangulatok, érzések zenei leképezésén van, amihez helyenként költői szövegek tartoznak.

„dreams come again

you´re in an amazing space

it´s easy to fly”

Az egésznek van egyfajta elégikus, emelkedett hangulata, amiben nagyon könnyű elveszni – és ami a legszebb, hogy közben mégis kellőképpen változatos a zene. Elsőre talán minimalistának tűnnek a kompozíciók, de második hallgatásra biztosan feltűnik a hangszerelés sokszínűsége, köszönhetően a közreműködő muzsikusoknak, akik közül többen részt vettek a korábban már említett Fly... Tak Let’! album felvételénél is. Ennek tudom be azt az összhangot, ami a muzsikusok között érezhetően megvan, mindenki ugyanazon a hullámhosszon mozog, és a legjobb pillanatokban megszűnnek egyének lenni, csak az alkotás közös örömét érzem a zenében.

 

A címadó felvételen kívül (curtain of the moon) nekem legjobban az utolsó szám tetszik (desert wind), mert ebben Pavel Šmíd gitározása Afrikát, egészen pontosan Nyugat-Afrikát idézi, azon belül is a sivatagot. Kivált a szólójánál éreztem a sivatagi blues utánérzést, amivel már megint bebizonyította a tehetségét, és persze a másik iránti alázatát, hiszen a szóló végén zökkenőmentesen visszahúzódik a kísérő szerepébe. Igazából nem sok értelmét látom az egyes számok elemzésének, mert a Curtain of the Moon-t kerek egészként érdemes kezelni, az első pillanattól az utolsóig képes elbűvölni a hallgatót, aki utólag ha másra nem is, erre az álmodozó hangulatra biztosan emlékezni fog.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: curtain of the moon, desert wind, cave

2021-ben megjelent album (Rustical Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/moonshye.music

 

 

A zenekar tagjai:

Moonshye – ének, gitár, mbira, charango

 

Közreműködők:

Pavel Šmíd – gitár, szintetizátor

Joanna Szczęsnowicz – hegedű

Daniel Šoltis – dob

Tomáš Liška – nagybőgő

Antonín Fajt – szintetizátorok

Vladimír Prouz – elektromos gitár

Pavel Cingla – hegedű

Martin Píro – calabash

Štěpán Podrazil – cintányér

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. curtain of the moon 03:46
  2. lisa 03:21
  3. river 04:28
  4. feathers 04:36
  5. hands of wind 03:46
  6. cave 03:27
  7. blue horse 03:44
  8. calm cold night 04:10
  9. garden 04:18
  10. desert wind 06:58