Főkép

Azon gondolkodtam, hogy a megváltozott fogyasztói szokások mellett vajon mennyire éri meg újból megjelentetni, elérhetővé tenni a tíz-húsz-harminc évvel korábbi albumokat. Természetesen nem a streaming oldalakra való feltöltést értem ez alatt, hanem a CD vagy LP kiadásokat, vagy egyszerűbb esetben csak a digitális megvásárlás lehetőségét. Mert szerintem azért vagyunk még páran, akik inkább a lemezlejátszót indítják el, mintsem egy webes playlistet. Úgy sejtem, erre a rétegre gondolt a Glitterbeat kiadó, amikor 2021 decemberében digitálisan letölthető formában újra kiadták a brazil Bixiga 70 együttes bemutatkozó lemezét.

 

Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy előbb halottam a harmadik és ötödik albumukat, mint az elsőt. A zene ennek megfelelően picit más, de azért a lényeg ugyanaz – brazil (szamba, candomblé, stb.) és afrikai (afro-funk, afrobeat, stb.) muzsika, kiegészítve jazz, funk, soul és kubai elemekkel. Mivel tíz muzsikus alkotja a Bixiga 70-et (akik közül páran a komponálásban is jeleskednek), egy pillanatig sem kétséges, hogy gazdag hangszerelés társul a profi megszólalás mellé. Legalább ennyire fontos, hogy egy teljesen instrumentális korongról beszélünk, ami simán felfogható egyfajta kinyilatkozatásnak, programismertetőnek.

 

Az egyenlőség szellemében egyik hangszer sem nő a többi fölé, mindegyikre szükség van az elképzelt hangzás megvalósításához. A lüktető ritmusszekcióra, a harsány fúvósokra, az ezeket kiegészítő gitár és billentyűs játékra, hogy létrejöjjön ez a vérbő, a különféle stílusokat egyéni hangzásba ötvöző muzsika. Jó példa erre a „Mancaleone”, amiben pszichedelikus jazz és highlife keveredik egymással, vagy a sokkal nyugisabban induló „Zambo Beat”, amiben a gitár kifejezetten fülbemászó dallamát a fúvósok ellenpontozzák. A ritmus és dallamok egysége nekem legjobban az utolsó számban tetszett, mert a „Grito De Paz” olyan lüktetéssel bír, ami remekül kiegészíti a fúvósok prezentálta dallamot.

 

Bámulatos, hogy már az első lemezükön mennyire kiforrott volt a Bixiga 70 zenéje. Gyakorlatilag hibátlanul megvalósították az eredeti elképzelésüket, és nem csupán létrehozták a saját hangjukat, de megmutatták a brazil világzene egy lehetséges fejlődési irányát is.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Mancaleone, Zambo Beat, Grito De Paz

2021-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/bixiga70

 

 

A zenekar tagjai:

Décio 7 – dobok

Marcelo Dworecki – basszusgitár

Cristiano Scabello – gitár

Maurício Fleury – billentyűs és gitáros

Rômulo Nardes – ütőhangszerek

Cuca Ferreira – bariton szaxofon, fuvola

Daniel Gralha – trombita

Daniel Nogueira – tenor szaxofon

Douglas Antunes – harsona

Gustavo Cecci – ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Grito De Paz
  2. Luz Vermelha
  3. Tema Di Malaika
  4. Mancaleone
  5. Zambo Beat
  6. Balboa Da Silva - Homenagem A Nilson Garrido
  7. Desengano Da Vista