Főkép

A rendrakás igazi mumus minden kisgyerekes családban. Szakértők szerint minél korábban érdemes rendre szoktatni a kicsiket, és esti szeánszként tekinteni a közös elpakolásra. Elméletben ebben elég profi vagyok, de a gyakorlatban persze nem mindig így alakulnak a dolgok. A játékok előszedésében mindkét gyerekem fekete öves bajnok, és még bónusz random helyeken is tudják elhagyni a lakás bármely pontján a játékokat. Majd egy jól irányzott kergetőzéssel ide-oda berugdossák a bútorok alá őket, és fél óra múlva jön az „anyaaaaaa, nem találom, segítesz?”. Szóval mióta anya lettem, azóta hol azért harcolok, hogy tegyenek rendet, hol én pakolok már el, mert térdig járunk a játékokban, hol a kanapé alatt kúszva-mászva keresem az elszökött plüssöket – és ezek végtelen permutációja ismétlődik nap mint nap. Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, egy dolog biztos: a pakolás nálunk mindig vitával és feszültséggel jár. Ezért is örültem meg nagyon a Manó Könyvek új kiadványának, a Rémes rendrakásnak, bíztam benne, ad hasznos tippeket a hétköznapok túléléséhez.  

 

A mesekönyv nem szokványos méretű, kevés szöveg van egy-egy oldalon, az is nagy betűkkel. Így mindkét gyereket lekötötte, a kicsi a képeket nézegette, a nagy próbálta elolvasni a mondatokat. Részletgazdagok a rajzok, mozgalmas az egész sztori, minden oldalpáron történik valami. A főszereplő Kupika, aki egy szörny és Máté, a kisfiú. A téma pedig mi lehetne más, mint a rendrakás. Kupika nem szokott összepakolni, de a kisfiú igen, mert éjszaka jön a játékevő szörny és a padlón felejtett dolgokat megeszi. A kötet humorosan próbálja megértetni a gyerekekkel, hogy becsüljék meg a dolgaikat, és vigyázzanak rájuk, hogy másnap is használhassák őket. A kötet végére már Kupika is megtanulja a leckét és rohan haza rendet tenni a szobájában.

 

A lányaimat lekötötte a történet, tetszett nekik, hogy a mesében szereplő szörnyecskék nem félelmetesek. Egyszerű a nyelvezete, kifejezőek a grafikák. Két éveseknek ajánlja a kiadó a kötetet, szerintem náluk még valóban működik is ez a módszer. Ajánlom minden kisgyerekes szülőnek, aki már unja a szemeteszsákkal való fenyegetőzést és az örökös harcot a rendetlenséggel.