Főkép

Ki ne szeretne már ismét egy felhőtlen vagy inkább sűrű hópelyhekbe bújt, fehér Karácsonyt, egy olyan időszakot, amelyben kevesebb aggodalom nélkül hangolódhat rá mindenki az Ünnepre? Ha ezt nem is, de a káprázatát Norah Jones most egy olyan albummal festi meg, ami saját és feldolgozott karácsonyi dalokat tartalmaz. Igen, Jones, a nyolc Grammy-díjas New York-i zongorista és énekes egy bombabiztos piaci sikerre vállalkozott, ami még ha félresikerült volna, se ejtett volna a karrierjén egy karcolást sem. De Jones elbűvölő hangja és kifinomult ízlése, és az elmondása szerint saját benső igénye, hogy magát szórakoztassa karácsonyi dalokkal a '20-as év végén, egy rendkívül szerethető albummal ajándékozott meg minket, már októberben.

 

„Mindig szerettem a karácsonyi zenéket, de egészen mostanáig sosem gondoltam arra, hogy magam is készítsek egy karácsonyi albumot. Tavaly, a lezárások alatt azon kaptam magam, hogy vigaszként James Brown Funky Christmas és Elvis Christmas Albumát hallgatom vasárnaponként. Ezért idén januárban elkezdtem gondolkodni azon, hogy én is készítsek egy karácsonyi albumot, ami munkát és örömet adott. Amikor azon tűnődtem, hogy milyen irányba induljak el, maguktól jöttek az eredeti dalok. Mind a Karácsony örömének megtalálásáról, a hangulatról, a szeretet és elfogadottság érzésének megtalálásáról szóltak, amire egész évben vágytam. És ott van az a sok eredeti dal, a maguk nosztalgiájával, amelyek óriási hatással bírnak, függetlenül attól, hogy ki vagy éppen vagy hol tartasz az életedben. Nehéz volt leszűkíteni a kört, de kiválasztottam azt a néhányat, amit tudtam, hogy a magam képére tudok formálni.”

 

Az album egy eredetivel indít („Christmas Calling (Jolly Jones)”), egyszerű hangszereléssel és vidám dallamokkal, valamint terebélyes (háttér) vokállal, és nagy örömünkre Brian Blade-del dobokon az album egészén. Ross Bagdasarian Sr. szerzeményén („Christmas Don't Be Late”) egy fúvós szekció is megjelenik és mivel Norah Jones-on kívül más nincsen feltüntetve énekesként, a saját maga által hangszerelt kórussal kíséri magát egyre inkább stilizált, a hatvanas évek vokálozását megidéző hangzással. Az első hét témáig az eredetit követő feldolgozás mintázata szerint haladunk előre a programban, csodás akusztikus hangszereléssel – a „White Christmas” feldolgozás voltaképpen egy jazz trió, mégis a dal minden lehetséges pompájában vágyakoznak a muzsikusok hallgatóikkal együtt a csillogó hótakaróba bújt fák között felhangzó harangokra.

 

Talán a legcsinosabb eredeti Jones (és Leon Michels) „Christmastime” szerzeménye: trió, füstös hang, blues és gospel, hatásvadász kórus és örömünnep. Ez az album olyan mint egy nagyon édes szaloncukor: csokival bevont tömény cukor, mégis olyan jól esik, hogy időről időre egyre kevesebb marad a fára, viszont sosem fogy el. A deluxe változat pedig további három díszt is tartogat.

 

 

Előadók:

Norah Jones – ének, zongora

Brian Blade – dobok

Tony Scherr – bőgő

Nick Movshon – bőgő

Russ Pahl – pedal steel guitar

Marika Hughes – cselló

Dave Guy – trombita

Raymond Mason – harsona

Michels – szaxofon, fuvola, ütőhangszerek

 

Elhangzó szerzemények

1. Christmas Calling (Jolly Jones/Norah Jones)

2. Christmas Don’t Be Late (Ross Bagdasarian)

3. Christmas Glow (Norah Jones)

4. White Christmas (Irving Berlin)

5. Christmastime (Norah Jones/Leon Michels)

6. Blue Christmas (Billy Hayes/Jay W. Johnson)

7. It’s Only Christmas Once A Year (Norah Jones)

8. You’re Not Alone (Norah Jones/Leon Michels)

9. Winter Wonderland (Richard B. Smith/Felix Bernard)

10. A Holiday With You (Norah Jones)

11. Run Rudolph Run (Johnny Marks/Marvin Brodie)

12. Christmas Time Is Here (Lee Mendelson/Vince Guaraldi)

13. What Are You Doing New Year’s Eve? (Frank Loesser)