Főkép

Mindenkinek azt ajánlom, hogy az ismerkedést a videó megtekintésével kezdje (a cikk végén elérhető), mert miként az együttes jubileumi koncertsorozatának első két részénél, úgy a mostani harmadik nekibuzdulás esetében is a látvány szorosan hozzátartozik a zenéhez, azzal együtt válik teljessé az élmény. Később – értsd a második, sokadik meghallgatásnál – a tudatunk ahol kell, majd úgyis beidézi a megfelelő képeket, és akkor áttérhetünk a streaming vagy egyéb platformokon történő hallgatásra.

 

Azt kell mondjam, a zene hátteréül kiválasztott Hortobágy, ismét zseniális döntés, mert jól illeszkedik a tematikához. A látóhatáron túlra nyújtózkodó puszta látványa mindig lenyűgöző, kivált, ha valaki nem az Alföldön született. Emlékszem mekkora rácsodálkozást láttam a dimbes-dombos vidéken felnőtt ismerőseim arcán, amikor első ízben kísértek el rokonlátogatásra Dévaványára, és kinéztek a vonatablakon. Hasonló látvány fogad a LIVE:FIRE felvezető képein: a végtelenbe vesző síkság, amit csak jobbkéz felé keretez egy erdősáv – civilizációnak semmi nyoma, villanásnyira feltűnik egy marhacsorda, majd a határtalan tágasság beszűkül egy tábortűzre, és a körötte ülő zenészekre. Akik egyébként nyugodtan lehetnének a napi terelés és vacsora után pihenő pásztorok, akik még mielőtt subájukba takarózva nyugovóra térnének, elszórakoztatják magukat.

 

Az első szám alatt feltűnik, hogy hiányos a létszám, Sohajda Péter ezúttal nem zenél a többiekkel. A következő meglepetést az okozza, hogy Csarnó Ákoson nincs sapka, ellenben énekel. További különlegesség, hogy bár négyen ülnek a tűz körül, de általában csak ketten-hárman zenélnek – és ettől csak még meghittebb lesz a hangulat. Ami egyszerre idézi fel gyerekkorom családi szalonnasütéseit, vagy a jóval későbbi, ilyen-olyan baráti vagy céges kiruccanásokat, amelyek tűzrakással, a lángok melletti beszélgetéssel jártak együtt. Az ég felé szálló szikrák és persze a tűz varázsának köszönhetően ilyenkor mindenki kicsit más arcát mutatja.

 

Persze a Kerekes Band ezen arca egyáltalán nem tekinthető újdonságnak, hiszen a magyar népzenével való kapcsolatukat már a kezdetektől nyilvánvaló tették, szóval ez a mostani rövid örömzenélés (nincs negyven perc), csak tudatosítja a nyilvánvalót. Igen, ez volt az egyik forrás, amiből zenéjük, művészetük táplálkozik.

 

Szokás szerint érdemes összevetni a mostani verziót a korábbi albumokon hallható eredetikkel, mert ekkor válik nyilvánvalóvá, hogy mekkora munka van ebben a laza közös muzsikálásban. A „Flower Páva” eredetijét alaposan megdobta az elektromos hangszerek jelenléte, kapott egyfajta rockos feelinget – ez most teljesen hiányzik, mert ugyan a ritmus és a dallam nem változott, de ez így egy tempósabb, szövegnélküli népdal. Vagy ott van a kihagyhatatlan koncertnóta, a „Csángó Boogie”, amit ezúttal dob és basszusgitár nélkül, gardonnal adnak elő. Ugyanaz, de mégis más, és gyakorlatilag mind a tíz szám esetében igaz, hogy simán megállják a helyüket akusztikus verzióban. Oké, hogy van, amelyiket eredetileg is ilyen előadási módban álmodtak meg (népdalok), de van, amit meg nem.

 

Egyébként picit sajnálom, hogy csak két alkalommal kíséri ének a hangszereket, viszont mindenképpen kiemelkedő csúcspontként említem az „Apa” című kompozíciót. Sokrétű, érzelmekben gazdag, ezt tényleg nem elég egyetlen alkalommal meghallgatni.

 

A következő stúdióalbum előtt még egy meglepetést várok a Kerekes Band háza tájáról, jelesül a négy elem utolsó darabjaként beharangozott szikla (rock) tematikájú zúzást. Aztán lehet egymás után újra végighallgatni ezt az elementáris koncertturnét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Apa, Tanyasi Jóska, Csángó Boogie

2021-ben megjelent album (EFB Music)

Weboldal: http://www.kerekesband.hu

 

Fotó: Tóth Péter

 

A zenekar tagjai:

Fehér Zsombor – furulya

Námor Csaba – koboz, buzuki

Csarnó Ákos - brácsa, doromb, ének

Fehér Viktor - dob, gardon, furulya, ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Madárka, Madárka, Flower Páva
  2. A kalapom, a kalapom
  3. Kezes, kecskés
  4. Jellyfish, Ördöngős
  5. Gergelytánc, öves, fekete öves
  6. Hazafelé
  7. Lassú és sebes magyaros
  8. Apa
  9. Tanyasi Jóska
  10. Csángó Boogie, Szerba