Főkép

Ez a lemez biztosan nem jött volna létre, ha a Bécsben élő énekesnő nem érdeklődik az újlatin nyelvek, az azt beszélő népek kultúrája iránt. Ennek eredménye ez a romantikus/szerelmes dalokat tartalmazó dalcsokor, amely nem csupán a Mediterráneumot járja körbe, hanem értelemszerűen Romániába is ellátogat.

 

A trió felállás biztosítja azt a meghittséget, közvetlenséget, aminek eredményeként a hallgató figyelmét semmi sem vonja el a zenétől. A lemez anyaga nem csak térben tekinthető nagy utazásnak, hanem időben is, hiszen a középkori trubadúrdal és a klasszikus olasz ária mellett a sanzonok és a népdalok sem hiányoznak a gyűjteményből. A két kísérő Alex Kohtaro Yoshii (gitár) és Miroslav Jankech (harmonika) visszafogottan játszik (Furtunatu), a szólóik virtuozitás vagy magamutogatás helyett inkább csak kitöltik a teret két versszak között – mondjuk ez nem minden esetben igaz, mert például a „Hija Mia” vagy a „I’ Te Vurria Vasa” alatt azért ennél nagyobb szerepet kapnak.

 

Nekem legjobban az okszitán „Reis Glorios” tetszett (második videó), mert ebben tényleg éreztem a középkor ízét, ami az énekstílusban is megnyilvánul – ezt gond nélkül el tudom képzelni bármely korabeli előkelőség lakomacsarnokában. Mondjuk a téma nem tudom mennyire volt általános akkoriban – a szerelmes férfi egy házas asszonnyal tölti az éjszakát, szóval a happy end biztosan nem garantált, de ha úgy fogom fel, akkor ez a sztori előképe lehet a beteljesületlen szerelemnek, amely történet később rendre felbukkan a nyugati kultúrkörben.

 

Előzetesen nem tudtam mire számítsak a Donizetti átirattól (Una Furtiva Lagrima), mennyiben lesz más, mint amit Pavarotti előadásában hallottam. Meghallgatás után úgy gondolom, hogy Rasina egyfajta átmenetet kreált az ária és a szerelmes dal között, de azért érezhetően az opera elvárásait teljesíti éneklés közben.

 

Mindenképpen tiszteletet érdemel, hogy Diana Rasina minden dalt eredeti nyelven énekel, ami biztosan nem lehetett egyszerű feladat, még akkor sem, ha a nyelvek egy része hasonlít egymásra. Ez a hasonlóság jól tetten érhető a booklet bevezetőjében, ami háromnyelvű (francia, olasz és kasztíliai/spanyol), és tudatosan kerüli az angolt. A teljesség kedvéért jöjjön a felsorolás: katalán, korzikai, portugál, román, okcitán, francia, szicíliai, galiciai vagy galego, nápolyi, olasz, asztúriai és aromán dalok sorjáznak szépen egymás után, és bár nem mindegyik váltott ki belőlem romantikus hangulatot, azt készséggel elismerem, ez egy jó válogatás.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Reis Glorios, Furtunatu, Una Furtiva Lagrima

2021-ben megjelent album (Bayla Records, Galileo)

Weboldal: https://www.dianarasina.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Diana Rasina – ének

Alex Kohtaro Yoshii – gitár

Miroslav Jankech – harmonika

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. La Dama D'Arago 04:15
  2. Furtunatu 04:28
  3. Solidao 03:08
  4. Cine M-Aude Cantand / Pe Sub Flori Ma Leganai 03:38
  5. Reis Glorios 05:25
  6. Las Morillas De Jaen 04:22
  7. Ne Me Quitte Pas 04:52
  8. Mi Votu E Mi Rivotu 03:34
  9. Corazon De Sal 03:50
  10. I’ Te Vurria Vasa 06:18
  11. Jeu Sun D’Amur Surprida 05:27
  12. Una Furtiva Lagrima 03:09
  13. Ayer Vite Na Fonte 03:42
  14. Hija Mia 05:37
  15. La Mushata Armana 03:38