Főkép

Dobet Gnahoré: Coleur

 

Nem kevés negatívumot kellett átélnie az elefántcsontparti énekesnőnek, mire az amerikai Cumbancha kiadónál megjelent a hatodik albuma. Elvesztette lemezkiadóját, menedzsmentjét, koncertszervező ügynökségét – és nem utolsósorban a világméretű járvány sem könnyítette meg az életét. Ehhez képest ez egy vidám lemez, helyenként táncra késztető muzsikával (Woman) – ez utóbbin nincs mit csodálkozni, hiszen eredetileg táncos-énekesnőként kezdett a zeneiparban.

 

A jelenleg Franciaországban élő Dobet Gnahoré zenéjében egyszerre van jelen a fekete kontinens és a nagybetűs Nyugat, időnként kifejezetten popos lett a végeredmény (Jalouse). Úgy vélem, a kényszerű bezártság eredményeként elkészült lemez egyfajta összegzésnek is tekinthető, honnan jött, meddig jutott pályafutása során (ami már több mint húsz évet jelent). Elsősorban afropopot hallunk, de köszönhetően a meghívott vendégeknek, sokféle fekete muzsika felbukkan az albumon.

 

Ellentétben a popdalok többségével, itt minden számnak van mondanivalója, értelme. A nemek közötti egyenlőség, a kitartásra, bátorságra buzdítás, a szeretet fontossága – és akkor még csak párat soroltam fel a lemez témáiból. A lényeg persze a zene, és ugyan azt nem tudom, mennyire volt tudatos döntés, de ezekre a számokra teljesen igaz a rádióbarát jelző. Ott van például az egyik kedvencem, a „Ma maison”, aminek olyan húzása van, ami azonnal felpörgeti a hallgatót. Természetesen nem csak bulis nótákat írt, van itt vallásos darab, vagy ha úgy jobban tetszik, akkor Gnahoré megosztja velünk belső vívódásait (Rédemption). Ez különben az egyetlen nyugis pillanat, egyébként végig pörgős, elektronikával, elektromos gitárral, afrikai dallamokkal, fülbemászó dallamokkal, lüktető színekkel, hangulatokkal telepakolt lett a Coleur.

 

Úgy sejtem ez az egyik lehetséges út, amin a fiatal afrikai zenészek elindulhatnak a jövő, és saját hangjuk kialakítása felé. A zenében még fellelhetőek a hagyományos elemek, de már van annyira modern, amivel akár a táncos rendezvények látogatói is megszólíthatók. Nekem tetszik.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Jalouse, Ma maison, Rédemption

2021-ben megjelent album (Cumbancha)

Weboldal: https://www.facebook.com/dobetgnahore

 

 

 

 

Vaudou Game: Noussin

 

A togói Peter Solo már az új lemezének címével megszólít: „Légy erős”. Azt hiszem, pont ilyen bátorításra van szükség világméretű járvány idején, amikor bizony nagyon sok tény szól a bizakodás ellen, mégsem hagyhatjuk el magunkat, és többek között pont az ilyen lélekteli muzsikából nyerhetünk erőt.

 

Az alapok nem változtak, még mindig funk és soul a meghatározó, valamint a vudu sem hiányzik belőle, de azért történt változás a korábbiakhoz képest, majd' minden számban felbukkannak, mi több, meghatározó szerepet töltenek be a billentyűs hangszerek. A harmadik szám (Bella) felvezetése számomra meglepő módon nagyon hasonlít a japán Kyary Pamyu Pamyu valamelyik számára a 2010-es évekből. Szerencsére aztán megtörténik a váltás, és popzene helyett visszatérünk az ismerős ritmusokhoz, de például a fúvósok (ami ugye nélkülözhetetlen a funkhoz) itt sem szólalnak meg. Cserébe a gitárok jobban érvényesülnek, és ettől kap egy kis rockos ízt a produkció.

 

Mindez az egyik kedvenc dalomban érhető tetten a legjobban (Lady Bobo), ez egyszerre idézi a 2014-es Apiafo album hangulatát, illetve azt, hogy hol tart most jelenleg a Vaudou Game. Az meg már tényleg hab a tortán, ahogyan a Nyugat-Afrikára is jellemző kérdés-felelet éneket feltálalják nekünk. A „Be My Wife” ellenállhatatlan lendületével nyert meg magának, egyszerű, fülbemászó dallam, pár riff, és megtaláltam a Noussin album szerintem legjobb dalát.

 

Egy lendületes energiabombával ajándékozott meg a Vaudou Game, pozitivista hangulat árad a számokból, miközben mozgásra, táncra ingerelnek. Kíváncsi vagyok, hogy a kényszerű szünet után mire képesek a színpadon, szóval jó lenne újra élőben látni az együttest.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Lady Bobo, Zorromi, Be My Wife

2021-ben megjelent album (Hot Casa)

Weboldal: https://www.facebook.com/vaudougame/