Főkép

Safranek nagy valószínűséggel azt mondaná, hogy akik túljutottak az óvoda által támasztott szigorú elvárásokon, azok biztosan tudják, hogy a Samhain elnevezés milyen gael-kelta ünnepet takar. Ebben azért nem vagyok teljesen biztos, viszont tény, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a kelták után, az tudja, hogy a Samhain október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1-jén ér véget. Mindezt csak azért tartottam fontosnak tisztázni, mert így azonnal nyilvánvaló, a világ zenei térképén merre kell elhelyeznünk azt a lemezt, aminek ez a címe. Igen, oda. Földrajzilag azért nem ilyen egyszerű a helyzet, mer nem Skóciában vagy Ír földön kell keresnünk a Briganthya székhelyét, hanem jóval délebbre, Spanyolország északi részén, a baszkok között.

 

Az eredetileg nyolctagú társulat mára négy főre fogyatkozott, azonban ebből semmit sem érzékeltem, részben a nagyszámú vendégmuzsikusnak, részben pedig annak köszönhetően, hogy olyan számokat komponáltak, amelyek elve erre a felállásra vannak kitalálva. Bőven jut hely mindenkinek, jól hallhatóan az egyszerűségre és a szabadságra törekedtek, legyen szó energikusabb (Spiral) vagy lassabb (Playerful Hymn) dalokról.

 

Amiért nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek a Samhain albumot, az nem más, mint a belőle áradó energia, életszeretet. Az egy pillanatig se tántorítson el senkit, hogy a kilenc dal többsége instrumentális, se nem unalmas, se nem önismétlő a Briganthya muzsikája. Érdekesnek találtam, hogy ugyan majd minden számban van hegedű, azonban nem ez a meghatározó, sokkal inkább Dani Conde furulyái, és persze David Fernández, illetve Eneko de la Fuente harmonikái dominálnak. Nekem eszembe sem jutott, hogy hallgatás közben kitaláljam, vajon mi ihlette az adott dalokat, de aki szereti megfejteni a zenét, azok megtalálják a megfejtéseket a bookletben.

 

Az egyszem szöveges nóta (A roda da vida) véleményem szerint kilóg a többi közül, teljesen más hangulata van – de talán épp azért került a lemezre, hogy akárcsak Samhain ünnepe, elhatárolja a fényt a sötétségtől (a keltáknál az év novemberben kezdődött, mert a sötétség mindig megelőzi a fényt). Mondjuk a következő és egyben kedvenc számom, a „The Sailor’s Fear” nekem sokkal inkább a tavaszt jutatta az eszembe, mert annyi ötlet és energia van benne – amit aztán szépen lecsendesítenek a végére. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy élőben, a koncerteken miként oldják meg vendégmuzsikusok hiányát, és kisebb létszámmal miként szólalnak meg ez a dalok.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Samhain, A roda da vida, Spiral, The Sailor's Fear

2019-ben megjelent album (Artimaña Records, Mirmidón Producciones)

Weboldal: http://www.briganthya.com

 

 

A zenekar tagjai:

David Fernández – harmonika, ének

Dani Conde: duda, furulya, ének

Eneko de la Fuente – bodhran, ütőhangszerek, harmonika, didgeridoo, ének

Edu Andérez – gitár

 

Közreműködő:

Fernando Barroso

Eric Rigler

Mohsen Amini

Harry Price

Xosé Liz

Kike Mora

Ander Hurtado de Saratxo

Pablo Gregor

Javier López

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Spiral
  2. Seguran
  3. Txanbolinpe
  4. Samhain
  5. The happy family
  6. Clockwork
  7. A roda da vida
  8. The Sailor's Fear
  9. Playerful Hymn