Főkép

Úgy vélem, hogy Ázsia keleti része még nagyon sok zenei értéket rejt, amelyek egyáltalán nem, vagy csak kevésbé jutottak el a világ nyugati felében élők lejátszóiba. Illetve ami megjelent a különféle válogatáslemezeken, gyűjteményekben, az csak a szűk körben vált ismertté. Ezért tartom követendő eljárásnak azt, amikor a világzenei kiadók ebből a kultúrkörből válogatnak. A World Music Network / Riverboat csoport már eddig is sokat tett a térség zenei térképen található fehér foltok kiszínezésére, és most sem tették lentebb a lécet, amikor megjelentették a kínai Jünnan tartományban élő, a Yi népcsoporthoz tartozó Sani kisebbség népzenéjét feldolgozó Manhu együttes lemezét.

 

Ha a zene alapján kéne megítélnem a sanikat, akkor egy vidám, életszerető népnek mondanám, akiknek fontosak az ünnepek, az evés és az ivás, no meg a tánc. Persze vannak itt szomorúbb / lassúbb számok is, mint például a „Daughter’s Ballad”, ami arról szól, hogy egy anya bánatosan búcsúzik a lányától, mert az férjhez megy és elköltözik. Az egyetlen kakukktojás az albumon szerintem, a „Brothers And Sisters” című tétel, ami erősen hasonlít a country zenére. Részben a bendzsószerű hangzás miatt, valamint ez tényleg Amerikából kölcsönzött dal, az eredetit „Five Miles Of Ellum Wood” néven ismerik.

 

Amiért mégsem népzeneként, hanem világzeneként tekintek a Voices of the Sani albumra, az a sajátos hangszerelésnek köszönhető. Ez gondolom annak tudható be, hogy az együttes tagjai egyik lábukkal még a népi hagyományok között nőttek fel, míg a másukkal már a globalizáció útján állnak. Teljesen jogosnak érzem azt a felvetést velük kapcsolatban, hogy hatott rájuk a rock (például a „March Celebration” nótában), és ettől lesz még egzotikusabb a produkció. Ami azért is érdekes, mert az egyszem basszusgitáron kívül csupa autentikus hangszert használnak, de mégis úgy szólalnak meg, hogy azt nem egy Fölszállott a páva műsornak érzem, hanem egy táncos-zenés koncertnek, ahol idősek és fiatalok egyaránt jól érzik magukat. Nekem tetszik az a mód, ahogyan a hagyományaikat átmentik a jövőbe, és úgy adják elő ezeket a dalokat, hogy végig megtartják az egyensúlyt a régi és a modern között.

 

Elsőre szokatlannak tűnik Jin Jin Hongmei énekesnő stílusa, de nagyjából a második dal után „ráállt” fülem, és onnan kezdve kifejezetten élveztem. Hozzá képest Wang Tao hangja sokkal rádióbarátibb (lásd az első videót), viszont a kettejük között meglévő kontraszt kifejezetten jót tesz a számoknak. Velük kapcsolatban is megfogalmazódott bennem az elvárás, miszerint jó lenne élőben megnézni őket, és velük együtt táncolni, lásd második videó.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Banquet Dance, Joys Of Drinking, Moon

2020-ban megjelent album (Riverboat)

Weboldal: https://www.facebook.com/Manhuband/

 

 

A zenekar tagjai:

Jin Jin Hongmei – ének

Wang Tao – ének, furulyák, lusheng

Gao Helin – xianzi, adiza, háttérvokál

Gao Xuehui – basszusgitár, tar, hold lant, sanxian yam, háttérvokál

He Yanxiang - dob, Sani nagydob, háttérvokál

 

Közreműködő:

Sam Debell: percussion, lusheng (gourd pipes)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Banquet Dance
  2. Joys Of Drinking
  3. Daughter’s Ballad
  4. Ashima
  5. Folk Dance
  6. Sanhu Love Song
  7. Brothers And Sisters
  8. March Celebration
  9. Moon
  10. Spring And Summer
  11. Sani Drinking Song