Főkép

Számos magyarázata lehet annak, hogy George R. R. Martin még mindig nem jelentkezett A tűz és jég dala sorozat régesrég várt hatodik kötetével, s ezek közül nem a legkevésbé logikus az, hogy emberünk a fantasztikus irodalom legnagyobb trollja. Legalábbis nagyon úgy látszik, hogy bármit szívesebben ír, mint azt a regényt, így például múlt évben képes volt kiadni egy olyan kötetet, mely ránézésre ugyanakkora tégla, mint a regények, mégsem az. A Tűz & vér amolyan históriás könyv, mely a sárkánylovas Targaryen-ház történetét dolgozza fel, illetve annak egy részét – merthogy közel 700 oldalon sem jut el az Őrült királyig, akit a Trónok harca kapcsán ismertünk meg…

 

Bár sokkal tömörebb, mint a regények, azért nem olyan száraz, mint holmi történelemkönyv – valahol a kettő között félúton jár. Hogy néha nem annyira izgalmas, az inkább annak köszönhető, hogy Martin embertelen sok szereplőt mozgat a tőle megszokottól nagyobb időintervallumban, és egy idő után talán a legmegrögzöttebb rajongók sem bírják majd követni, hogy ki kivel van. Mert persze a legtöbb Targaryen szőke és érdekes szemű, és igen hasonlóan csengő neveik vannak, és akad köztük mindenféle, a rokongyilkostól az államalapítóig (nem pont ebben a sorrendben). Persze a zömük vérfertőző is, amint azt a regényekből már tudtuk.

 

Martin természetesen zseniálisan építi fel ezt a nagyobb lélegzetvételű történetet is, nem szólva a világról, a háttérről vagy épp a sárkányokról. A kötet ott kezdődik, hogy az első Targaryenek megérkeznek sárkányháton Westerosra, és egyesítik az addigi széthúzó, egymással folyton háborúban álló Hét királyságot. Ez magától értetődően nem mindenkinek tetszik, s a későbbiekben is akad ellenségük bőven, ahogy intrikából és vérengzésből is kijut a kötet lapjain. Továbbá szép illusztrációkból is, valamint a könyv végére került egy roppant hasznos családfa is.

 

Kíváncsi vagyok, az HBO által ígért előzménysorozat mely korszakról fog szólni, és mennyire támaszkodik majd Martin írásaira. Az nem vitás, hogy a Trónok harca tévésorozatnak rosszat tett, hogy túllépte azt a pontot, ami még olvasható az eredeti regényekben (avagy, hogy nem Martin írta onnantól a sztorit) – meglehet, írónknak is elvette a kedvét a folytatás megírásától… Akárhogy is, a sorozat igazi rajongóinak ez a könyv aranybánya.