Főkép

A Budapest Playhouse hazánk új, független kreatív alkotóműhelye, mely Iványi Árpád látványtervező-rendező, és Réti Barnabás színész-rendező vezetésével folytat produkciós tevékenységet.

 

Először a 2009-es, teljesen önerőből létrehozott Tortúra c. produkcióban álltak össze, mely a Bakelit Multi Art Center kicsi, underground játszóteréből került a népszerű Karinthy Színház színpadára, ahol azóta is teltházas közönségsikert produkál. Számos sikeres produkció után most elérkezettnek látták az időt, hogy más színházak vagy produkciós irodák szárnyai alól kilépve, önálló brandet alkossanak. Jelenleg az EGY KÜLÖNLEGES NAP c. produkciójuk látható a Hatszín Teátrum színpadán, Dobó Kata, Réti Barnabás és Nagy Mari főszereplésével.

 

A történeteknek varázsereje van, olyan hatalma, mely az emberiség kezdete óta formálja világunkat. Ahogyan az sem mindegy, milyen történetet mesélünk önmagunknak és másoknak saját létünkről, úgy az sem, milyen történeteket mesélnek nekünk, hiszen minden erős gondolat valósággá válik, ha kitartóan ápoljuk. Alkotói megközelítésünk szerint produkcióinkban mindig a történet az első. Minden más részlet, rendezői koncepció, stílus, hangvétel ebből a történetből következik. Előadásaink az emberi kondícióról szólnak. Nem minőségi bulvárt vagy művésszínházat csinálunk, hanem történeteket mesélünk. Lelki igazságokra törekszünk, nem célunk kritikai trendektől vagy színházi koncepcióktól függni. Történeteink kérdéseket tesznek fel, elgondolkodtatnak, de soha nem kioktatnak. Politikailag függetlenek vagyunk, nem formálunk véleményt a nézőik helyett. Előnyben részesítjük az univerzális emberi kérdéseket körüljáró műveket, de az aktuális történésekre, korunkra jellemző egyetemes problémákra is reagálni szeretnénk.

 

Küldetésünk olyan előadások, produkciók és kulturális események létrehozása, melyek értékelik és ünneplik az embert, az emberi létet. Elsődleges fontosságúnak tartjuk, hogy nevelő, edukáló hatású művészi értékeket állítsunk elő. Tevékenységeink között elsősorban a színházra fókuszálunk, de emellett hasonló figyelmet szentelünk a filmötleteink fejlesztésére és scriptek, treatmentek készítésére, szakmai workshopok szervezésére, kulturális események és rendezvények megvalósítására, melyek nyitva állnának a nagyközönség előtt - ezek mind edukációs céllal létrejövő beszélgetések, foglalkozások, amik az érdeklődők emberi értékeinek fejlesztésére szolgálnak.

 

Terveink között szerepelnek filmes projektek megvalósítása, melyek jelenleg fejlesztés alatt állnak, de a saját filmes ötleteinken túl célkitűzésünk, hogy partnere tudjunk lenni hazai-és külföldi produkcióknak. A filmes területeken túl a színvonalas rendezvények, események ápolását is fontosnak tartjuk. Az elmúlt években számos kis-és nagyobb rendezvény sikeres lebonyolításában vettünk részt, tehetséges alkotók közreműködésével.

Műhelyünk a látványtervezés, jelmeztervezés és kivitelezés, dekoráció, berendezés és kellékezés területén is felvértezve áll a lehetőségek előtt.

 

A MI TÖRTÉNETÜNK

 

Iványi Árpád

rendező, látványtervező, szerző, grafikus

2002-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakán. Azóta dolgozik hazai és külföldi produkciókban a film, színház, televízió, és a belsőépítészet különböző területein mint látványtervező és díszlet-jelmeztervező. A színházcsinálás egész korai éveire nyúlik vissza, amikor is  a Magyar Metodista Egyház berkein belül saját színi társulatot alapított, előadásaikkal számos magyarországi egyházi rendezvényen felléptek, és turnéztak.  Az egyetemi éveket követően olyan neves látványtervezők mellett dolgozott film díszlettervezőként, mint Keith Wilson, Andrew Laws, vagy a számos nívós díjat és jelölést besöpört Ridley Scott által gyártott Tv-sorozatban, a The Company-ban. 2013 óta több alkalommal dolgozott az azóta világhírt is magáénak tudó Recirquel Újcirkusz Társulatban, többek között vezető látványtervezőként közreműködött a FINA Záróceremóniájában is. A Noir Színház égisze alatt írt, rendezett és látványtervezett meséi mai napig nagy sikerrel futnak az ország különböző színpadain, és a Tortúra rendezése a Karinthy Színház egyik legsikeresebb, jelenleg is műsoron tartott produkciója.

Web: www.ivanyidesign.com

 

Réti Barnabás

színész, rendező, szerző

2003-ban végzett a Shakespeare Színművészeti Akadémián, Málnay Levente és Igó Éva osztályában, majd rövidebb ideig New Yorkban, a New York Film Academy-n tanulta a színészmesterséget. Már akadémistaként kapott kisebb szerepeket nemzetközi filmprodukciókban, melyekben olyan rendezőkkel is dolgozhatott, mint Peter Greenaway és Szabó István, ám a nagyközönség a Barátok közt főszereplőjeként ismerte meg. Három évig játszott a népszerű szappanoperában, mellyel párhuzamosan saját színházi társulatot alapított és előadásokat rendezett. Több színházi és filmes szerep után, sikerei csúcsán hat évre Londonba költözött, ahol tovább képezte magát, és nemzetközi karrierépítésbe kezdett. Jelenleg is angol managementtel dolgozik és a hazánkban forgó nagyobb amerikai produkciók mellett, többször kap nemzetközi felkéréseket is. Színészi munkái és rendezései mellett színésztrénerként és színésztanárként is dolgozik, valamint casting asszisztensi munkákat is vállal. Pályája során olyan sztárokkal dolgozott, mint Tom Cruise, Brad Pitt és Anette Benning, főszerepet játszott az angol Sky Vision Killers c. sorozatában és nemrégiben a Gyilkosság az Orient Expresszen angol hangjáték változatában Tom Conti és Sophie Okonedo partnereként, mely azóta is bestseller az Amazon letöltési listáin. Ő kölcsönzi hangját a Manhattenben található Kossuth Lajos szobornak is, mely a Talking Statues project keretében angolul és magyarul is üdvözli a látogatókat.

Web: www.barnabas-reti.com

 

Jelenlegi produkciók

 

Ettore Scola: Egy különleges nap - Hatszín Teátrum

 

Róma, 1938. május 8. különleges nap a fasiszta Olaszország népének, hiszen ezen a napon látogat a Führer Mussolinihez. A nemzeti ünnepnap miatt mindenki a parádéra siet, csak Antonietta, a nagycsaládos háziasszony marad otthon. Egy véletlen folytán megismerkedik a szintén a házban lakó titokzatos férfival, Gabriele-vel, akiről nyugtalanító pletykák keringenek. A két kétségbeesett, magányos ember közt nem hétköznapi vonzalom alakul ki. Amikor az asszony a férfi segítségét kéri egy látszólag apró ügyben, még nem sejtik, hogy ez a találkozás és ez a nap különleges lesz mindkettejük számára, és megkérdőjelezi mindazt, amiben addig hittek, és aminek addig a világot és önmagukat látták...

 

Ettore Scola filmklasszikusa az olasz mozi egyik műremeke, mely 1977-ben aratott világsikert Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével, a Legjobb Idegennyelvű Film Oscar-díjára jelölték, ugyanebben a kategóriában elnyerte a Golden Globe-ot és a Cézar-díjat. Magyarországon először kerül színpadra a Hatszín Teátrum ősbemutatójában, Iványi Árpád rendezésében.

 

Az előadás Magyarországon a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közreműködésével kerül színre.

 

Az előadás színlapja: http://www.hatszin.hu/repertoar/egy_kulonleges_nap

 

Forrás és további információ:

https://www.facebook.com/budapestplayhouse/