Főkép

Új jelentést ad Dave Holland, Zakir Hussain és Chris Potter közös játéka a virtuozitásnak. Egyszerre káprázatos és nagyvonalú a három zenész együttműködése a színpadon. Ennek a zenei párbeszédnek a Cross Currents Trio projekt teremt keretet, amelyben a hagyományos indiai zene és a nyugati jazz találkozik.

 

Az együttműködés Holland és Hussain ötletéből nőtt ki, alig egy éve. A Cross currents projekt három alapító tagja Holland, Hussain és Potter. Zakir Hussain a mai napig az egyik legfontosabb indiai ütőhangszeres. Virtuóz játékának köszönhetően lett az elmúlt évtizedek egyik legismertebb indiai művésze világszerte. Hussaint hatalmas technikai tudás és érzékeny és improvizatív játék jellemzi. Indiában a legnagyobb klasszikus zenészek és táncosok kisérője. Hussain e mellett a pop, a rock, a jazz és a klasszikus zenei műfajok aktív résztvevője. Az elmúlt évtizedekben olyan művészekkel készített felvételeket, mint George Harrison, YoYo Ma, Joe Henderson, Van Morrison, Airto Moreira, Pharoah Sanders, Charles Lloyd, Eric Harland, Mickey Hart, Billy Cobham, Mark Morris, Rennie Harris és a Kodo dobosok.

 

A Crosscurents másik alapítója az angol bőgős, basszusgitáros, Dave Holland. A jazz és a jazz-rock egyik legismertebb figurája mögött több évtizedes zenei múlt áll, de aktívabb és nyitottabb, mint valaha. Holland érzékeny játékát több száz felvételen lehet hallani. Szinte mindenkivel játszott az elmúlt években, karrierjére és játékára döntő hatással volt többek között Ray Brown, Coleman Hawkins és Miles Davis. A XX. századi klasszikus zeneszerzők közül különösen Bartók Béla munkássága érdekelte.

 

Chris Pottert a Down Beat magazin „A bolygó egyik leggyakrabban tanulmányozott (és másolt) szaxofonjátékosának” nevezte. Saját neve alatt 15 album jelent meg, de vendég szólistaként több, mint száz lemezen lehet hallani finom és virtuóz játékát. Chris Potter olyan vezető jazz zenészekkel játszott , illetve készített felvételeket, mint Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, a Mingus Big Band, a Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas, Ray Brown.

 

Cross Currents Trio

feat. Dave Holland, Zakir Hussain, Chris Potter

Időpont: 2019. október 29., 20.00 órađ

Helyszín: MoMKult (1124 Budapest, Csörsz utca 18.)

Jegyár: 9.900 Ft, 13.900 Ft, 15.900 Ft

 

Forrás és további információ:

https://getcloserconcerts.com/koncert/cross-currents-trio-dave-holland-zakir-hussain-chris-potter-2019/