Főkép

Remélem sokan emlékeznek még a 2017-es év utolsó hónapjára. Nem a karácsonyi bejglit, vagy a mikulás ajándék csokiját kell felidéznünk közösen, hanem azt a lemezajánlómat, amelyikben a katalán Biflats első korongjáról és annak kapcsán a cobla kifejezésről elmélkedtem. A fontosabb tudnivalók ezek:

„Ez a szó eredetileg egy háromtagú zenekart jelentett, majd az idők során bővül a létszám, manapság szigorúan tizenegy muzsikusból áll, és a hangszerek terén is van megkötés, (kell öt rézfúvós, egy nagybőgős, öt fafúvós). A cobla együttesek általában a katalán sardana körtánchoz biztosították a talpalávalót, tényleg jellegzetes a hangzásuk, és persze a mai napig részét képezik a katalán zenének.

A katalán Biflats együttes tagjai továbbfejlesztették a hagyományos cobla felállást, a borítófotón tizenhárman néznek a kamerába, és ez a bővülés új hangszereket (ütőhangszerek, klarinét, illetve ének), vagyis új hangzást jelent. Főként az ének helyezi teljesen új dimenzióba azt, amit az együttes csinál, és talán ennek köszönhetően elsőre fel sem tűnik, hogy nem csak katalán zenét játszanak, hanem bátran műsorra tűznek más régióból származó muzsikát.”

 

Azóta eltelt majd két év, még többen vannak a színpadon, valamint sokak örömére itt a folytatás, ami érzésem szerint némileg más elv alapján készült. Ezúttal kihagyták a mézesmadzagként funkcionáló slágerek feldolgozásait, kizárólag az Èdgar Massegú és Xavier González komponálta számokat játszanak. A zene alapját pedig továbbra is a cobla biztosítja, ami természetesen teljesen átlényegül, hiszen az énekes bevonása alapjaiban változtatja meg ezt a stílus. A katalán tánczene a szemünk, illetve a fülünk előtt lényegül át valami mássá, kortárs világzenévé.

 

Ez nem tévedés, hiszen a helyi hagyományokon kívül bátran beépítenek a zenébe máshonnan származó muzsikát. Ilyen a kifejezetten változatos énekkel/szövegeléssel előadott „Corbata Siciliana”, amelyben felbukkannak dél-olasz dallamok, és aminek a vége közelít a kaotikus hangvihar állapot felé. Aztán van itt rumba (Paradís 'Paradise'), és érzelmes-szókimondó szomorkodással indító, fokozatosan gyorsuló tánczene (Catalanets), és persze a cobla sem hiányzik (La Cobla Toca una Copla) a kínálatból.

 

A Biflats második nagylemeze, a Hummusman! kifejezetten energikus, vidám, táncra, mozgásra késztető. Mindent megtartottak, ami eddig is tetszett, és jó úton vannak a saját stílusuk tökéletesítése felé. Mindezeken túl úgy érzem, a jókedv, az öröm sem hiányzik a zenéből, ezért jó lenne őket egyszer élőben megnézni, mert úgy sejtem, az egy fergeteges buli lenne.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Corbata Siciliana, Hummusman, La Cobla Toca una Copla

2019-ben megjelent album (Picap)

Az együttes weboldala: https://www.biflats.cat/

 

 

A zenekar tagjai:

Marcel Dalmau – ének

Xavi Pendón – ének, tenora, klarinét

Edgar Massegú – ének, ütőhangszerek

Raül Gallego – ének, trombita

Jordi Sacristán – ének, trombita

Miquel Vilarrasa – harsona

Edu Prats – kürt

Óscar Bas – eufónium

Darío García – tuba

Pep Sànchez – nagybőgő

Pep Solà – dob

Quim Fondevila – hangtechnikus

Joan Gómez Clapers – furulya

Jordi Casas Turón – tible

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Hummusman
  2. El Piratiña
  3. Paradís 'Paradise'
  4. Corbata Siciliana
  5. Sor Caramelito
  6. Qué Bonita!
  7. Catalanets
  8. Agüita Ardiente
  9. La Cobla Toca una Copla
  10. Cap de Porc
  11. Sa Cascada
  12. La Suerte, la Noche y la Estrella