Főkép

Egy modern mesterművet hallgathatunk meg, ha Chick Corea új albumát, az Antidote-ot megvásároljuk. Persze, sok online platformon át is streamelhetjük a muzsikát, de a magasabb hangminőség miatt tényleg érdemes befektetni egy CD-be vagy vinylbe vagy éppen egy High Fidelity letöltésbe, mert az idős zongorista az utóbbi időben csak úgy ontja magából a remekműveket, és az a felvétel még ezek közül is kitornyosul.

 

Chick Corea kedvelői közül valószínűleg szinte mindenki ismeri az 1976-os, My Spanish Heart dupla korongot, amelyen egy sor, a kor keresett jazz muzsikusai mellett egy vonósnégyes és egy fúvóskvartett is felvonult. Ez az új album sem szűkölködik zenészekben, a The Spanish Heart Bandre keresztelt csapat összesen tizenkét közreműködőből áll, és a remekül sikerült és még zajló turnén kilencen részt is vesznek, akik majd’ minden kompozícióban szerephez is jutnak az albumon is. Ennek ellenére nincsen zsúfoltság, hanem egy remekül megszerkesztett új és régi kompozíció-csokrot kapunk olyan tisztán átgondolt hangszerelésbe kötve, amely szüntelenül nyújtja az örömteli zenehallgatás élményét.

 

A korong ereje egyrészt ebben az 'arrange'-ban, illetve a teljesen laza és kiegyensúlyozott előadásban rejlik. A Jobim „Desafinado”-ja előtt elhangzó jazz-’prelude’-ről csak több hallgatás után derül ki egyértelműen a komponáltsága, annyira spontánul szól – majd latinos tempóra kapcsolnak Maria Bianca énekével. És bár Gayle Moran Coreanak (ének) is jut egy kisebb bevezető és záró szerep az „Armando’s Rhumba” elé írt „My Spanish Heart” szerzemény prelude-jében – három szervesen összekapcsolódó részről van szó –, Rubén Blades hangja mindent visz. A Chick által írt szavak szinte zenei testamentumként hangzanak fel, olyan természetességgel és eleganciával, hogy akár csak emiatt az egy téma miatt is megérte volna, ha Blades a turnén is közreműködik.

 

De szerencsénkre az albumot nyitó, szintén új kompozíció, a lemeznek címet adó „Antidote”-on is énekel, az először angolul, majd spanyolul énekelt dallam pedig egy amolyan zenekari credo: egyszerű, világos, hatásos üzenet, és egy olyan ellenszerről szól, ami minden alkalommal működik, akármekkora hangerőn is hallgassuk.

 

Ennek a produkciónak másrészt élőben és lemezen is a legnagyobb szépsége a hitelessége: ahogyan Niño Josele a legtermészetesebb módon kapcsolódik be, majd pedig száll ki, taníthatatlan – akár éppen Jorge Pardo fuvolajátéka előtt, után vagy éppen közben, vagy a ritmusszekció Marcus Gilmore dobos, Luisito Quintero ütőhangszeres és Nino de los Reyes táncos ütemei alatt, ami lehet éppen a saját hangszerük vagy egyszerűen csak a taps, mint a zene lüktetését állandóan meghatározó elem.

 

 

Paco De Lucia egykori zenekarának muzsikusai, Josele és Pardo személyében közvetlen és erős referenciális a kapcsolat a múlttal, ami persze Paco és Chick együttműködéseinek is köszönhető, de a „Duende”, „Zyryab” vagy éppen a „Yellow Nimbus” nem a nosztalgia jegyeiben hangzanak fel, hanem újraértelmezve és erőteljesebben, mint valaha. Ennek a zenekarnak a nagyobbik része flamenco muzsikus, Corea zsenije pedig páratlan módon képes ötvözni a felkért előadóművészeket, aminek csak az egyik eredménye ez a gyönyörű lemez és a fergeteges turné.

 

Talán mindennél fontosabb az üzenete, az a szabadságérzet, amit ez a zene hordoz, ami rendkívül erős intellektuális alapokból táplálkozik és még ennek ellenére továbbra is csak egy tanulni és alkotni vágyó nyitottságon keresztül érhető el, legyen az ember akár már hetvenhét éves és rendelkezzen akár akkora ismertséggel és elismertséggel, mint valaki, akit úgy hívnak, hogy Chick Corea.

 

Előadók:

Chick Corea – zongora

Carlitos Del Puerto – nagybőgő

Marcus Gilmore – dobok

Luisito Quintero – ütőhangszerek

Nino de los Reyes – tánc

Niño Josele – gitár

Jorge Pardo – szaxofon, fuvola

Michael Rodrigez – trombita

Steve Davis – pozan

Rubén Baldes – ének (1, 6)

Gayle Moran Corea – ének (5, 6)

Maria Bianca – ének (8)

 

Elhangzó szerzemények:

1) Antidote
2) Duende
3) The Yellow Nimbus – Pt. 1
4) The Yellow Nimbus – Pt. 2
5) Prelude to My Spanish Heart
6) My Spanish Heart
7) Armando’s Rhumba
8) Desafinado
9) Zyryab
10) Pas De Deux