Főkép

Tavaly írtam egy igencsak rácsodálkozó hangvételű ajánlót a dél-koreai Park Jiha első, a Glitterbeat kiadó gondozásában megjelent lemezéről. Kis túlzással az egész világ – legalábbis a világzenével foglalkozó fele – hasonlóképpen járt, aminek eredményeként a Communion címet viselő album nagyon sok helyen felkerült az év végi toplistákra. A most megjelent folytatás kapcsán arra voltam kíváncsi, hogy vajon változik, és ha igen, milyen irányba a zene.

 

Ami biztos: Park Jiha továbbra is a hagyományos hangszerekre építi fel kompozícióit, amelyek egyúttal behatárolják a hangzást, bár ezen a téren érzek előrelépést, kivált az „Easy” című számban. Dima El Sayed narrációja, ahogyan felolvassa a költeményt, igazi kakukktojásként hat, a hátérben, szinte csak jelzésértékűen megszólaló hangszerek pusztán a zenei aláfestést biztosítják. Egy pillanatig sem éreztem réginek a muzsikát, sokkal inkább modernnek, kortársnak, bár azt nem tudtam eldönteni, hogy most ambient kísérletnek vagyok tanúja, amikor hangokkal próbálunk leírni egy környezetet, vagy csak egy végletekig letisztult zenének, ami egyszerre minimalista és szellős. Ahol a tempó és a dallam csak másodlagos, sokkal inkább a hangulat és a megszólalás a fontos.

 

Park Jiha érzésem szerint nagyban támaszkodik a jazzre, miközben a minimalizmus és a kísérletezés sem idegen tőle. Az eddig felsoroltakon kívül meghatározó elem még az ismétlés, ami kiegészítve azzal a ténnyel, miszerint ezúttal egyedül dolgozott a stúdióban, megmutatja melyek az új vonások zenéjében. Minden úgy szól, ahogyan azt elképzelte, semmi és senki nem zavarta koncentrálás közben, pont úgy, ahogyan az eddig közzétett videókon látszik.

 

Hallgatóként nincs más feladat, csak átadni magunkat a varázslatnak, figyelni az esőcseppeket a „Thunder Shower” alatt, érezni a nagyváros lüktetését, hangjait a „Walker: In Seoul”-ban, vagy csak sodródni a hangokkal együtt arra a minden bizonnyal szépséges a vidékre, ahol összegyűjtik ezeket a zenéket. Valahol azt olvastam, hogy az albumindító „Arrival” egyesekben a Szárnyas fejvadász filmzenéjével rezonál együtt – ebben van igazság, persze nem a másolat szintjén, hanem mert mindegyik különleges alkotás a maga nemében.

 

Remélem, ha Park Jiha legközelebb Budapesten koncertezik, akkor időben felfigyelek rá, és nem maradok le arról a minden bizonnyal különleges élményről, amit az élő fellépése garantál.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Thunder Shower, Walker: In Seoul,

2019-ben megjelent album (Tak:til, Glitterbeat)

Az együttes weboldala: http://parkjiha.com

 

 

A zenekar tagjai:

Park Jiha – piri (dupla bambuszfurulya), saenghwang (hosszabb-rövidebb bambuszsípokból álló fúvós hangszer), yanggeum (citerához hasonló fémhúros hangszer, amelyet ütővel szólaltatnak meg)

 

Közreműködők:

Dima El Sayed – felolvasás

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Arrival
  2. Thunder Shower
  3. Easy
  4. Pause
  5. Philos
  6. Walker: In Seoul
  7. When I Think Of Her
  8. On Water