Főkép

Pet – teljes nevén Petra Zimmermann Smith – egy Kastélynak nevezett világítótoronyban él szüleivel és nővérével, partjukra kővé vált lányok vigyáznak, a tengerben pedig veszedelmes tengeri szörny les a hajósokra. A valódi szörny azonban sokkal közelebb van: a történet kezdetén, Lengyelország lerohanására válaszul, Nagy-Britannia hadat üzen Németországnak, és ezzel Kent kis tengerparti városkájában is megjelenik a háború.

 

Bár a csaták kezdetben távol zajlanak, a vidéki angol kisemberek életébe is beszivárog a háború. Légoltalmist jelölnek ki a vészhelyzetekre, a világítótorony új parancsokat kap – és Pet családja szétszakad. Mutti, az anyukája ugyanis német, és mivel Anglia és Németország immár háborúban áll, internálótáborba viszik.

 

Az otthon maradt, csonka családnak sem könnyebb: a faluban szabotőr működik, és az addig szeretettel fogadott „idegenek” gyanúsak lesznek. Pet kénytelen szembesülni azzal, hogy már nem tartják őket eléggé angolnak, a nővére pedig hiába próbálna hazafiként tenni az országáért...

 

Egyszerre mesebeli és húsbavágóan valóságos a könyv világa. Pet csak egy kislány, aki próbál hű lenni szeretteihez, még ha benne is elültetik a történések és a többi ember a kételyt. Bár igyekszik bátor lenni és segíteni, a felnőttek nem veszik komolyan, pedig végül az ő leleményességén is múlik, hogyan alakul az angliai csata.

 

A második világháború hatalmas traumájában egy jó író annyi más alkotó után is képes találni olyan gondolatot és megközelítést, amitől a még ismert események is egészen más fényben tűnnek fel – márpedig Lucy Strange nagyon jó író. Pedig a téma nehéz: nem csupán a háború az a maga komplexitásával, de az ezen belül választott fókusz is: mitől lesz valaki jó hazafi? Képes valaki egyszerre hazafi és áruló lenni? És aki két nemzethez tartozik? Mi a helyes és mi a hazafias közötti különbség? Felnőttek számára is fogas kérdések ezek, nemhogy a főszereplő Pet számára. De végső soron van segítsége: ahogyan a világítótorony a hajókat, úgy őt meg a szíve vezeti biztonságosan révbe.