Főkép

Aki egy picit is komolyan foglalkozik a világzenével, az biztosan ismeri a World Music Network kiadó The Rough Guide elnevezésű, évtizedek óta futó sorozatát. Az ennek keretében megjelenő lemezek a világ olyan érdekes és távoli helyeinek muzsikáját mutatják be, mint Izland vagy Japán, Skandinávia vagy Szahara, más megközelítésben salsa és highlife. A sort hosszasan folytathatnám, de akkor másra már nem jutna idő, mert tényleg nagyon sok album látott napvilágot már a sorozatban.

 

1998-ban például a The Rough Guide To The Music Of Eastern Europe című, amelyen bolgár és magyar (Sebestyén Márta, Kálmán Balogh & The Gipsy Cimbalom Band, Vízöntő, Zsarátnok) előadók voltak többségben. Igen, már húsz évvel ezelőtt sem szűkölködtünk remek zenékben.

 

A mostani, hasonló elnevezésű kiadvány, amely február végén jelent meg, arányait tekintve valamivel kevesebb magyar számot tartalmaz (csak hármat), viszont szokás szerint remek alkalom arra, hogy körbenézzünk tágabb környezetünkben, mások milyen zenére helyezik el a world music címkét. Ez a válogatás album többek között azért tetszik, mert a számok egy részét ismerem, elvégre írtam azokról a lemezekről, amelyeken megjelentek az utóbbi pár évben.

 

Nem az elfogultság beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy a Söndörgő, a Kries, vagy a She’Koyokh minőségi muzsikája teljesen jogosan került fel a slágerlistákra. Van bennük eredetiség, egyéniség – a hagyományok tisztelete élvezetesen keveredik az újító elképzelésekkel.

 

Persze legalább ilyen fontos számomra, hogy az ismeretlen formációk között vajon találok nekem tetszőt. Ez minden alkalommal legalább annyira izgalmas, mint mondjuk a születésnapi meglepetés kibontása. Ezúttal sem maradtam hoppon, bár azt nem sejtettem, hogy a jazzes felfogásban muzsikáló lengyel Chłopcy Kontra Basia lesz az egyik új felfedezésem. Jazz ide vagy oda, Basia Derlak éneke, kiegészítve az ismétlődő alapdallammal ellenállhatatlannak bizonyult.

 

A benne rejlő tűznek köszönhetően, amit az angol Faith harmonikája és a szerb Branko hegedűje varázsolt elém, muszáj volt egymás után több alkalommal meghallgatnom a „Bumbar” című számot. Tempóváltásai, hangulatai, ahogy a klasszikus és a világzene keveredik benne – a zseniálison kívül nincs más szavam rá.

 

Értelemszerűen a többi nóta sem rossz, csak nem harmonizálnak az ízlésemmel – és ez így van jól. Elvégre fél Európa nem lesheti a hangulatomat, ízlésemet, pont fordítva működik a történet, pontosan ezért hallgatok rendszeresen a mostanihoz hasonló válogatásokat.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Jozo, Selo Na Okuke, Për Ty Vuaj Për Ty Këndoj

2019-ben megjelent album (World Music Network)

A kiadó weboldala: https://www.worldmusic.net/store/item/RGNET1386/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Söndörgő: Jozo
  2. Chłopcy Kontra Basia: Oj Tak!(Oh Yeah!)
  3. Kries: Selo Na Okuke
  4. Romano Drom: Gipsy Fantasy
  5. Faith i Branko: Bumbar
  6. Eugenia Georgieva: Deno, Sreburno Vreteno/Dena, You Silver Spindle
  7. Shukar Collective: Bar Boot
  8. Don Kipper: Cassenbaumer Sher
  9. Sukke: In Frankraykh
  10. Boris Kovač & La Campanella: Pearl
  11. Perunika Trio: Strati Na Angelaki Dumashe
  12. Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project: O Bijav
  13. She’Koyokh: Për Ty Vuaj Për Ty Këndoj