Főkép

Tudom, januárban nem nagy kunszt olyanokat leírni, hogy valami első ízben történik meg az évben, de azért jó érzés január közepén olyan lemezről írni, ami még csak ezután jelenik meg, és már a 2019-es évszám olvasható rajta. Reggae muzsika egyébként is régen járt a lejátszómban, szóval pont itt volt az ideje egy ilyen kalandnak. Kifejezetten élvezem a jamaicai ritmusok és a téli időjárást jellemző havazás, szél és mínusz fokok közötti különbséget, komolyan mondom, így sokkal elviselhetőbbek a januári hetek.

 

A kilenctagú együttes egyébként Leeds városában (Anglia) alakult 2006-ban, vagyis a trópusi éghajlat közvetlenül nem befolyásolta a zenéjük kialakulását, amiben egyaránt felfedezhető a reggae, a dub, a ska, meg mindenféle ezekből kialakult keresztirányzat. Az embereknek a jelek szerint tetszik amit csinálnak, hiszen ez már a negyedik nagylemezük (meg van még egy, amit a The Nextmen duóval készítettek), és a többség véleménye szerint élőben ellenállhatatlanok, köszönhetően fantasztikus hangulatú koncertjeiknek.

 

A Lost in Space néven megjelenő korong, ha lehet, egy lépéssel tovább megy az elődeinél, mert nemes egyszerűséggel a világűr felé veszi az irányt. Ez gyakorlatilag a szintetizátor megfelelő módon, és a legoptimálisabb időben történő használatát jelenti, amitől némileg sci-fi hangulata lett az anyagnak. A kitágult látóhatár (elvégre az űr végtelen) ráadásul egyfajta nyitottságot eredményez, így némi jazz és rezes vonulat is belefér a zenébe.

 

Külön öröm számomra, hogy fiatal zenészekről van szó, nem pedig a nyugdíjkorhatáron tartózkodó muzsikusokról. A tapasztalat nyilván fontos, azonban a minőségi kortárs zene olyan előny, amivel nehéz versenyezni, továbbá a Gentleman’s Dub Club javára szól a koncertek energiaszintje mellett, hogy a hangzás nagyon modern, erőteljes, a ritmusszekció ott zakatol az ember mellkasában. Mint például az egyébként visszafogott, fülbemászó dallamú „Stardust” című nótában – nem csoda, hogy ehhez készült elsőként videó, és ez volt az első kislemez.

 

Erősítésként két vendégénekest hívtak meg a stúdióba, és azt kell mondjam, ebben sem hibáztak, mert Million Stylez és Winston Francis hangja felismerhetően más, mint Jonathan Scratchley orgánuma, és valóban színesítik, pluszt jelenteknek a nekik jutott dalokban.

 

Mindezek alapján számomra a világűr egészen barátságos helynek tűnik, hiszen végig velünk lesz a Gentleman’s Dub Club 2019-es albuma, a Lost in Space. Ha valamiért nem férek majd fel a menetrend szerinti első űrhajóra, akkor cserébe azt kérem, hogy valaki legalább egy koncerttel kárpótoljon.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Stardust, Turning Back, Eye Of The Storm

2019-ben megjelent album (Easy Star Records)

Az együttes facebook oldala: https://www.facebook.com/gentlemansdubclub

 

 

A zenekar tagjai:

Jonathan Scratchley – ének

Tommy Evans – dob

Luke Allwood – billentyűs hangszerek

Nick Tyson – gitár

Toby Davies – basszusgitár, szintetizátor

Niall Lavelle – ütőhangszerek

Matt Roberts – trombita

Kieren Gallagher – szaxofon

Harry Devenish – Sound

 

Közreműködők:

Million Stylez

Winston Francis

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Lost In Space (Intro)
  2. Light The Fuse
  3. Stardust
  4. Ground Shakin’
  5. Out Of This World
  6. God Of War
  7. Turning Back feat. Million Stylez
  8. Eye Of The Storm
  9. Intergalatic
  10. Midnight Healing
  11. Walking Away feat. Winston Francis