Főkép

Mi sem mutatja jobban a világzene népszerűségét, sikerességét és elterjedtségét a nagyvilágban, mint azok a válogatáslemezek, amelyeket a mindenféle évfordulókat ünneplő, vagy azokra emlékező kiadók jelentetnek meg. Az utóbbi negyedévben legalább négy ilyen kiadvány került a kezembe, így a következő hetekben lesz pár velük foglalkozó ajánlóm.

 

Még mindig örülök annak, ha a világzene egészségi állapotáról kapok pozitív híreket, márpedig ezek az infók pontosan erről győznek meg. A másik tény, hogy az ilyen találkozások lehetőséget nyújtanak új, általam nem, vagy csak kevésbé ismert előadók, zenék felfedezésére. Szerencsére még mindig nem tudok betelni ezzel a muzsikával, a karácsonyi meglepetésekre vágyó gyerek lelkesedésével közeledek az ilyen gyűjtemények felé.

 

Harminc év. Házasságban vagy egy munkahelyen eltöltött időben nézve ez tekintélyes mennyiségű idő. Nincs ez másként a pop-, akarom mondani lemezkiadói szakmában, ahol a terjesztőktől, a művészektől, az adóhivataltól kezdve a lemezvásárló, koncertre járó közönséggel zárva mindenféle nehézséggel kell megküzdenie annak, aki ezen a pályán érvényesülni akar. Az a cég, amelyik már ennyi éve létezik, az elmondhatja, hogy jelen volt a világzene létrejötte, akarom mondani felcímkézése idején, és nem csak a portfóliója, hanem a tapasztalata is tekintélyes.

 

Nincs ez másként a José da Silva által alapított Lusafrica kiadónál sem. A kezdet ebben az esetben jól dokumentált: José da Silva feleségével a liszaboni São Bento negyed egyik éttermében vacsorázik, ahol egy ötven év körüli énekesnő lépett fel, és Silva meglátta benne azt az isteni szikrát, amely az igazi tehetség ismérve. A többi már történelem, Cesária Évora második lemeze az újonnan létrehozott kiadónál jelent meg, és kis túlzással együtt váltak világhírűvé.

 

Aztán sorra érkeztek az új előadók, előbb a Zöld-foki szigetekről, majd Afrika Szaharától délre eső országaiból, Kubából, idősek, fiatalok, együttesek, énekesek, ésatöbbi. Amennyire én látom, a kiadó emberei kellőképpen nyitottak, nem érik be a morna népszerűsítésével, mindig törekednek az új tehetségek felkarolására, bemutatására. Elodie da Silva, az alapító lánya most például egy kenyai rapper, Blinky Bill albumával gazdagítja a katalógust – és a cégcsoportot, hiszen ez már a The Garden nevű alkiadónál jelenik meg.

 

Röviden ennyit a történelemről.

 

Cikkírás közben jöttem rá, hogy eddig nagyon kevés lemezükről írtam (a részletes lista itt megtekinthető), ezért a jövőben igyekszem majd ezen változtatni. A mostani, évfordulós kiadványt nem a megszokott elv alapján rakták össze, vagyis nem az elmúlt évtizedek slágereit gyűjtötték össze egy csokorba. Csupán öt közismert számot választottak ki, majd felkértek pár nevesebb DJ-t, hogy gondolják újra az eredetiket, készítsenek remixeket belőlük.

 

A végeredmény szerintem a szigorúan szubjektív kategóriába kerül, mert vagy szereti valaki az ilyen feldolgozásokat, vagy pár taktus után átugorja azokat. Mindenesetre Batida vagy Mo Laudi véleményem szerint érdemben hozzátett a nekik leosztott dalokhoz. A cikk végén látható klipből kiderül, hogy tőlük mégis mire számíthat az érdeklődő.

 

Azonban az öt, 1995 és 2016 közötti sláger kellőképpen megmutatja, milyen zenékkel foglalkozik kiemelten a Lusafrica. Nekem legjobban az időben legkorábbi „Nha Cancera Ka Tem Medida” című szám tetszik, Cesária Évora hangja a mai napig megpendít bennem valamit, és persze a háttérmuzsikusok sem gyengék. Másodikként a kubai énekes, Polo Montañez dalát, a „Un Montón De Estrellas”-t említem, igazi latin muzsika, és mi másról is szólhatna, mint a szerelemről.

 

Zárásként csak annyit, remélem a színvonal a következő évtizedekben sem változik, és továbbra is ellátnak bennünket minőségi, izgalmas hallgatnivalóval.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Nha Cancera Ka Tem Medida, Un Montón De Estrellas

2018-ban megjelent album (Lusafrica)

Az előadó weboldala: http://www.lusafrica.com/en/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. M’Badehou (FNX Omar & Cee ElAssaad Remix)
  2. M’Badehou (FNX Omar & Cee ElAssaad Remix) radio edit
  3. Nha Cancera Ka Tem Medida (Djeff Remix)
  4. Nha Cancera Ka Tem Medida (Djeff Remix) radio edit
  5. Un Montón De Estrellas (Mo Laudi Remix)
  6. Un Montón De Estrellas (Mo Laudi Remix) radio edit
  7. Banza Rémy (Bonga meets Batida)
  8. Banza Rémy (Bonga meets Batida) radio edit
  9. Preto É Mi (Bruxas Remix)
  10. Preto É Mi (Bruxas Remix) radio edit
  11. Boubacar Traoré: M’Badehou
  12. Cesária Évora: Nha Cancera Ka Tem Medida
  13. Polo Montañez: Un Montón De Estrellas
  14. Bonga: Banza Rémy
  15. Tito Paris: Preto É Mi