Főkép

Az eheti első lemez két gitáros örömzenéjét tartalmazza. Ennek kapcsán felmerül bennem a gondolat, miszerint a véletlen sokkal többet tartózkodik a közelemben, mint ahogyan azt bárki sejtené. Mert mi másnak lenne köszönhető a mostani duplázás? Komolyan semmi szándékosság nincs benne, csak az eredetileg tervezett album nem érkezett meg időben, így a sorban következő előbbre lépett, aminek egyébként nagyon örülök, mert régen hallgattam kubai muzsikát.

 

A lemez címe kimondottan beszédes, és teljes mértékben fedi a valóságot. Dos Gigantes de Música Cubana – valóban a kubai zene még élő két óriása ült le a mikrofonok elé még 2015-ben, hogy rögzítsék Alejandro Almenares és apja, Angel szerzeményeit. Az ő neve nem annyira ismert külföldön, de hazájában legendának számít, többszáz dalt írt, és olyan együttesekben játszott, mint a Trio Oriente és a Quinteto Oriente. Eliades Ochoa Bustamante viszont a Buena Vista Social Clubbal körbeturnézta a világot, és Afro Cuban All Stars formációban is játszik, valamint megalkotott egy saját, nyolchúros gitárt (tres), és ettől lett igazán különleges, egyedi a játéka.

 

Persze ez mit sem érne, ha nem lennének mindketten mesterei a hangszerüknek. Elismerem, biztosan előnyt jelentett a családi háttér (Almenares 1937-ben, Ochoa 1946-ban született), hiszen mindketten muzsikusfamíliában nőttek fel, gyerekkoruk óta gitároznak, és pályafutásuk során a legjobbakkal játszottak együtt. Érdekes módon viszont még sosem készítettek közösen lemezt.

 

Az angol székhelyű Tumi Music 1983 óta jelenteti meg az elsősorban Latin-Amerika, Kuba és a Karib-térség sokszínű, kevésbé ismert zenéjére koncentráló kiadványait. A kiadó vezetőjének, Mo Fini lelkesedésének köszönhető ennek az albumnak a létrejötte, ami egyszerre jutalomjáték, értékmentés és persze remek alkalom a son és a bolero son stílusok népszerűsítésére.

 

Az album van annyira jó, annyira egyenletes színvonalú, hogy egyes szerzemények helyett mindenkit a teljes anyag meghallgatására biztatok. A maihoz hasonló borongós napokat, amikor esik az eső, hideg van és még a szél is fúj, szóval az őszi szürkeségben pont az ilyen napmelegtől átjárt életvidám dalokra van szüksége a léleknek. Nyelvi problémák ezúttal nem akadályozzák a befogadást, hiszen az elejétől a végéig instrumentális szerzeményeket hallunk. A két gitárvirtuóz olyan lazasággal hozza a laza latin életérzést, mint postás a havi csekkeket, nekik tényleg a vérükben vannak ezek a ritmusok és dallamok. Ahol pedig úgy éreznénk, hogy hiányzik az ének, akkor ott belép René Domínguez szaxofonja, vagy Pedro Alarcón hegedűje, és betölti ezt a képzeletbeli űrt.

 

Az eddig elírtakon kívül még annyit, hogy a több évtizedes tapasztalat és tudás ellenére Alejandro Almenares és Eliades Ochoa egyszer sem viszi túlzásba a szólózást, egyikük sem akarja elnyomni a másikat. Egymás iránti tisztelet, és a zene iránti alázat, szeretet, pontosan ez az, ami ott van minden gitárhangban – és többek között ettől válik különlegessé, utánozhatatlanná a Dos Gigantes de Música Cubana lemez.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Con Amor Te Pagare, De Lo Que Quiero Saber, La Nina Que Yo Ame

2018-ban megjelent album (Tumi Music)

A kiadó weboldala: http://www.tumimusic.com

 

 

A zenekar tagjai:

Eliades Ochoa – gitár

Alejandrop Almenares – gitár

 

Közreműködők:

Gabino Jardines – gitár

Enrique Diaz – nagybőgő

Alfonso Borges – ütőhangszerek

René Domínguez – szopránszaxofon

Pedro Alarcón – hegedű

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. No Critiques al Nene
  2. El Son de Vicentico
  3. Pepillito
  4. Te Vi y Te Contemple
  5. Con Amor Te Pagare
  6. Lechero
  7. A Tu Retrato
  8. Mujercita Linda
  9. La Chica de Mi Rosal
  10. La Nina Que Yo Ame
  11. De Lo Que Quiero Saber
  12. Esa Guitarra Que Suena
  13. El Mismo Paso
  14. La Finca de Vila