Főkép

Ami nem megy a politikusoknak, azt a zenészek megcsinálták. Első ízben még 2015-ben, amikor megjelent az örmény Vardan Hovanissian (duduk) és a török Emre Gültekin (saz) közösen készített bemutatkozó lemeze, az Adana. Ezt sajnos nem hallottam, de a kritikusoknak és a koncertlátogatóknak nagyon tetszett, ahogyan ötvözték a két zenei kultúrát. Ezt magam is tanúsíthatom, hiszen az első Budapest Ritmo alkalmából láttam őket a MüPában.

 

Három év elteltével itt a folytatás, és első hallásra azt mondom, ott folytatják, ahol annak idején abbahagyták. Még mindig azon fáradoznak, hogy a török-örmény zenei hagyományokat bemutassák, olyan kompozíciókkal, melyekből kiderülnek a találkozási pontok. Ezúttal azonban ennél többre vállalkoznak, és ez szerintem részben az album címének köszönhető.

 

Az örmény nevű Karin várost régen a selyemút egyik kereskedelmi központjaként ismerték (mai török neve Erzurum), ahol különböző kultúrák találkoztak és együtt éltek harmóniában. Ezért tűnik logikus lépésnek, hogy a duó nem csak saját, hanem grúz, kurd és perzsa (Irán) dallamokat is felhasznált a stúdióban, mi több, úgy vélem a szövegeket is különféle nyelveken éneklik. Az meg már tényleg csak ráadás, hogy van olyan dal (Vard siretsi), aminek létezik örmény, török, kurd, azerbajdzsáni és iráni verziója.

 

A zenét alapban meghatározza a duduk és a saz hangja, ettől az egész melankolikus hangulatot áraszt, viszont tény, a remény sem hiányzik belőle. A kompozíciók között aktuális témájú (Mawda) és történelmi visszatekintés (Karin), szerelmes szövegű és táncolható ritmusú egyaránt megtalálható. Valamint nagyon sok improvizáció és fülsimogató dallam, ezen a muzsikán tényleg érződik a mesteri tudás, az egymás iránti figyelem és a két zenész között meglévő barátság. A vendégül hívott muzsikusok/énekesek pedig tovább emelik a lemez színvonalát, tessék csak meghallgatni a „Mawda” című szám gazdag hangszerelését.

 

A Karin album felfogható a száz évvel ezelőtti örmény progromok, vagy a két zenész felmenőire történő emlékezésnek, a török-örmény nép közötti megbékélésnek, különféle kultúrák találkozásának. Aki nem foglalkozik ilyesmivel, az hozzám hasonlóan beéri a két remek muzsikus zenéjével, a duduk melankolikus hangjával, a régi és új dallamok hallgatásával, a szólókkal és variációkkal.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Houcher, Hamchena Par, Qalma damtskevla, Karim

2018-ban megjelent album (Muziekpublique)

A duó facebook oldala: https://www.facebook.com/vardanhovemregul/

 

 

A zenekar tagjai:

Vardan Hovanissian – Duduk, Tav Shvi

Emre Gültekin – ének, Baglama, Kopuz, Cura, Üctelli, Selpe, Diva

 

Közreműködők:

Brice Soniano

Levent Yildirim

Ananuri

Raphaël Feye

Tristan Driessens

Marat Jeremian

Gülçiçek Bakir

Sanjay Khapya

Malabika Brahma

Sepideh Raissadat

Joris Vanvinckenroye

Sinan Çelik

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Houcher

2. Kamancha

3. Mawda

4. Karin

5. Hamchena Par

6. Sivas’ lament

7. Germir baglari

8. Trapizoni par

9. Qalma damtskevla

10. Tamzara

11. Vard siretsi

12. Medet Erenler