Főkép

Nem lehetünk eléggé hálásak azért, hogy Roald Dahl csodálatos gyerekkönyvei újra megjelennek magyarul, alkalomadtán  mint most is  új fordításban. A Fantasztikus Róka úr kicsit kilóg a sorozatban korábban megjelent regények sorából, részint mert azoknál jóval rövidebb és fiatalabb korosztálynak íródott, részben mert ezúttal nem egy gyerek a főszereplő, hanem egy róka, méghozzá egy felnőtt ravaszdi.

 

A Fantasztikus Róka úr emiatt egyszerűbbnek tűnik a többinél, de vázlatosságuk dacára a felvillanó figurák éppolyan emlékezetesek, mint ahogyan azt Dahltól megszokhattuk, pontos, néhány vonallal felvázolt karikatúrák és archetípusok, akiket Quentin Blake a megszokott zsenialitással ábrázol illusztrációin.

 

Róka úr a népmesei ravasz róka, aki a környékbeli gazdák  Buci, Bugris és Bán  állatait dézsmálja, amíg a gazdák össze nem fognak, hogy egyszer s mindenkorra elintézzék. A rókák eszén és természetadta adottságain azonban még a gépek sem képesek felülkerekedni, és Róka úr a vesztes helyzetet a javára fordítja.

 

Sokat töprengtem azon, hogy miért ennyire sikeres a Fantasztikus Róka úr, hiszen nemcsak egy remek stop-motion animációs film készült belőle Wes Anderson rendezésében, de színdarab, musical és gyerekopera is. Talán abban keresendő a titok nyitja, hogy Dahl úgy képes egy klasszikus receptből (a rossz megbűnhődik, a ravasz főhős túljár ellenfelei eszén) újat főzni, hogy nem teremt fekete-fehér világot, lókötő főhőse mégis ízig-vérig szerethető marad. Ha jobban belegondolok, Dahl nem tör pálcát sem a lopás, sem a kiskorúak alkoholizálása fölött, Róka úr törvényszegései azonban szigorúan egy állat  és annak családja  túlélését szolgálják, míg Bugris, Buci és Bán semmiféle pozitívumot nem tudnak felmutatni. Futószalagos, rengeteg munkással működtetett tenyésztelepeik éles ellentétben állnak a Rókáék és barátaik által képviselt természetes élettel, és amikor a markolóik és puskáik ellenére kudarcot vallanak, a természet  Róka úr fogai, karmai, na meg csavaros észjárása  diadalmaskodnak felettük. A természet pedig összefog: a végén valamennyi állat együtt, egy asztalnál lakomázik, róka és nyúl, borz és menyét, békességben.