Főkép

Hamarosan indul a jubileumi 25. Sziget Fesztivál. Nem tudom, másnak ez mit jelent, páran talán érdeklődnek, páran talán fújolnak, páran talán rajongók mi, az ekultura.hu szerkesztőségében többen is évről évre lelkesen várjuk ezt az augusztusi hetet. Ami mostanság már nem hétfőtől-vasárnapig terjedő időszak, inkább hajaz a korai Szigetek időrendjére, kiegészítve a nulladik és a mínusz egyedik nappal. Ráadásul úgy tűnik, hogy 2017-ben sem leszünk kevesen a Hajógyári füvén... Már hónapokkal korábban elfogytak az ötnapos bérletek, és valószínűleg sem hetibérletből, sem napijegyből nem lehet már túl sok, de ez biztosan nem szegi a kedvünket, hiszen, valljuk be, Szigetre járni egészen különleges élmény.

 

Fesztiválra a zene miatt megyünk írhatnánk reflexszerűen, ha most lenne az első Szigetünk, de erről természetesen szó sincs. Kulturális programok egész garmadája vár minden látogatót, az operától kezdve a cirkuszig, és akkor még a különböző egyéb tevékenységekről nem is szóltunk. Mégis, úgy gondoljuk, a legtöbb fesztiválozóban ezek csak a „jóleső” pluszt adják, és a központban a zene áll: hogy évről évre láthassunk olyan zenekarokat, akikért rajongunk.

 

Az ekultura.hu szerkesztőségével immár sokadik éve rendszeresen kinézünk, évről évre próbálunk valamit átadni az élményből, próbáljuk bemutatni mindazt a gazdagságot, amit a Sziget képvisel. Ezúttal Kökény Pali és Mezei Attila ajánl pár olyan koncertet, amit szerintük vétek lenne kihagyni – szokás szerint erősen szubjektíven azokat, amikre leginkább kíváncsiak.

 

szerda, augusztus 9.

 

Bazzookas (NL) – Európa Színpad

Fesztiválkezdésnek azt hiszem pont jók lesznek, az első ránézésre igencsak vidám muzsikát játszó hollandok. Igazi bulizenének ígérkezik a dolog. (MA)

 

 

Belga (H) – Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpad

Elég régen hallottam őket utoljára, itt az ideje, hogy ismét szemügyre vegyem őket. Bár a legutolsó lemezük nekem nem jött be, azért bőven megérdemlik, részt vegyek a koncertjükön. (MA)

 

 

csütörtök, augusztus 10.

 

Firkin (H) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Ha már idén nem lesz blues-ír színpad, akkor legalább annak örüljünk, hogy a világzenére felkerülhetett egy olyan kaliberű együttes, mint a Firkin. Bőven megérdemlik ezt; akiben egy kicsike kis vonzódás van az ír kocsmazenéhez, annak itt a helye. (MA)

 

 

Biffy Clyro (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

A Biffy Clyrot én még a Beggars Banquetes időkből ismerem, és ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor a Puzzle óta nem is igazán követtem szoros figyelemmel a munkásságukat, így élőben sem láttam őket még soha, de épp ezért leszek nagyon kíváncsi, hogy merre tartanak és mit tudnak manapság. Hogy mire számítok? Egy igazi klasszik fesztivál rock bulira nagyon jó hangulattal, súlyos húzással és talán pár olyan régi dallal, amit még én is ismerek. (KP)

 

 

Romano Nervoso (B) – Európa Színpad

A magukat „Spaghetti Rock”-ként meghatározó olasz-belga csapat igazi érdekességnek ígérkezik. A rock és néhol punk azt hiszem mindenkinek jót tesz majd. Akinek elege van a környéken hallható többi zenéből, az itt megkaphatja a magáét. (MA)

 

 

The Vaccines (UK) – OTP BANK Színpad by A38

A Vaccines szinte teljesen megmagyarázhatatlan, hogy miért lett sikeres (és többek között lett az én egyik kedvencem is), mert pontosan ugyanolyan rövid, pattogós indie punk, néha komolyabb post-punk dalokat írnak, mint a 2010-es évek elején mindenki, de ezek valamiért mégis megragadnak az ember fejében. Már kétszer voltam koncertjükön, és sosem kellett csalódnom, tuti, hogy most is elhozzák azt a házibuli-hangulatot, ami annyira jól áll az A38 színpadnak. A dalokat már a második refrénnél kívülről fogjuk tudni, szóval ismeretlenül is lehet próbálkozni a Vaccines-szel! (KP)

 

 

péntek, augusztus 11.

 

Quimby (H) – OTP Bank Színpad by A38

Idejét nem tudom, hogy mikor voltam utoljára Quimby koncerten. A viszonylag szokatlan (é: rohadt korai) időpont ellenére azt hiszem, hogy igazi kikapcsolódás lesz számomra a koncertjük. (MA)

 

 

Tudósok (H) – Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpad

Csak azt tudom mondani, amit tavaly is: „Utolérhetetlen, kihagyhatatlan, gyönyörű! Ez a Tudósok. Látni kell!” (MA)

 

 

vasárnap, augusztus 13.

 

The Pretty Reckless (USA) – OTP Bank Színpad by A38

Mivel a rockzenét kb. nagyítóval kell keresni évek óta a Szigeten, így a műfaj szerelmeseinek kihagyhatatlan lesz ez a koncert, hogy némi betevőhöz jussanak. (MA)

 

 

Chico Trujillo (CHI) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

A leginkább chilei cumbiában „utazó” zenekartól igazi népünnepélyt remélem majd a színpad előtt. Pörgő ritmusok, táncoló lábak. Vagy valami ilyesmire számítok. (MA)

 

 

hétfő, augusztus 14.

 

La Gapette (F) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

A harmonikás bal-musettere és a manouche jazzre építkező francia brigád azt hiszem mindent el fog követni, hogy a korai kezdés ellenére megőrjítse a koncertjére érkező jónépet. Én köztük leszek. (MA)

 

 

Two Door Cinema Club (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

A Two Door Cinema Club is nagyjából ugyanabból az alomból származik, mint a The Vaccines, csak náluk a post-punkos basszusmenetek és indie rockos dallamok még egy kis táncolós vonulattal is meg vannak bolondítva. Esetükben szintén korán, még a macskás lemez tájékán ragadtam le, ezért nagyon kíváncsi leszek, mit hoznak most élőben (és hogy mégis hogy kerültek a nagyszínpadra főműsoridőbe). Topogni biztos lehet majd rájuk egy jót, úgyhogy tőlem megkapják a bizalmat. (KP)

 

 

Jagwar Ma (AUS) – OTP BANK Színpad by A38

Táncos pszichedelia egy, a Tame Impala nyomdokain járó szintén ausztrál zenekartól. Egy fülledt (vagy kevésbé fülledt, ha addigra ideér a jóságos vihar) nyári éjszakához nem is kell több a Szigeten. Bár a Jagwar Ma is járt már nálunk, ráadásul pont az A38 színpadon, akkor nem hagytak túl mély nyomot bennem, de a második album alapján mindenképp megérdemelnek egy második esélyt. (KP)

 

 

Pannonia Allstars Ska Orchestra (H) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Nagyon remélem, hogy a PASO-t nem kell senkinek bemutatni, de akinek mégis, az célozza be a koncertjüket, mert valószínűleg egy igazi és hamisítatlan ska alapú élményben lesz része. (MA)

 

 

Mac DeMarco (CAN) – OTP BANK Színpad by A38

A lo-fi indie fenegyereke és a Pitchfork holdudvar üdvöskéje, viszont ezt az esetében mindenféle pejoratív felhang nélkül mondom, mert Mac DeMarconak tényleg az egész munkássága arany, és ezért az egész Sziget egyik általam legjobban várt bulija is az övé. Nagyon fülbemászó, ugyanakkor sokszor kaotikus és fésületlen daloknak nézhetünk majd elébe jó kis garázsos pszichedeliában (a la Ariel Pink), egy teljesen magnetikus személyiségű előadótól. Alig várom! (KP)

 

 

kedd, augusztus 15.

 

Birdy (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

A számomra főleg csak feldolgozásai miatt ismert Birdy egy elég nagy meglepetés, viszont messze nem kellemetlen, és bár tényleg szinte nulla előtanulmány mellett fogok elmenni a koncertre, nagyon szeretném, hogy az egész buli legalább olyan varázslatos legyen, mint a „Skinny Love” vagy „White Winter Hymnal” feldolgozások, amikkel megszerettem ezt az amúgy borzasztóan fiatal, de tehetséges énekesnőt, akinek csak remélni merem, hogy nem lesz sok a nagyszínpad. (KP)

 

 

Interpol (USA) – OTP BANK Színpad by A38

A másik leginkább várt koncert a számomra az egész Szigetes felhozatalból, különösen azért, mert idén 15 éves a nagy hatású, Turn on the Bright Lights című debütalbumuk, amit ígéreteik szerint az idei turnékon teljes hosszukban végig fognak játszani. Ha ez valóban így lesz, akkor nálam már meg is van a Sziget bulija, de ha nem, akkor is biztos, hogy a post-punk revival alapvetéseit fogom hallgatni nagy vigyorral – vagy még inkább lebiggyesztett fejjel bólogatva. (KP)

Üdítő színfolt a maga sajátságos new wave-vel és punkkal fűszerezett gitárzenéjével az 1997 óta létező amerikai formáció. Méltók a figyelemre és nem ez lesz az első fellépésük a Szigeten. (MA)

 

 

Hanggai (CHI) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Igazán különleges csemegének ígérkezik a kínai illetőségű Hanggai koncertje. A kezdetben még tradicionális hangszerekkel operáló banda áttért elektromos gitárokra és ősi, hagyományos előadásmódjuk egyre inkább a rock felé tolódott. Az ebből megszülető „elegy” pedig önmagáért beszél. (MA)