Főkép

A Small Town Bill Frisell (gitár) első önálló együttműködését mutatja be Thomas Morgannel (nagybőgő), egy intim duó felállásban, amelyet élőben rögzítettek a New York-i Village Vanguardban. Rendkívül nyugodt és megnyugtató muzsika, mégis telis-tele élettel.

 

A program elég vegyes, mindössze két Frisell és egy közös kompozíció található az albumon, de a hangzás mindvégig homogén és mégis dinamikus. Ez utóbbi elsősorban Morgannek köszönhető, akinek személyében egy igaz bőgőfenomén emelkedett a felszínre. Persze nem most, hiszen a harminchat éves művész már egészen lenyűgöző diszkográfiával rendelkezik, és korábban már játszott Frisellel is, Paul Motian utolsó, 2011-es Windmills of Your Mind korongján.

 

Thomas és én hasonlítunk egymásra abban, hogy mindketten csendes személyiségek vagyunk. Amikor gitározom, voltaképpen a saját hangomon szólalok meg. Thomasnak is az a természetes, hogy a muzsikán keresztül fejezze ki magát. Ahogyan ezt a jelenséget Charles Lloyd fejezte egyszer ki egy koncertünk előtt, ‘Már alig várom, hogy együtt énekeljünk.’ Így gondolok a Thomasszal való együttműködésünkre is. Ő mindig dalokat játszik, függetlenül attól, hogy Fats Dominót vagy valami absztrakt darabot adunk elő – az energia mindig ugyanonnan jön” – meséli Bill Frisell.

 

A lemezt az „It Should Have Happened a Long Time Ago” nyitja, Paul Motian, Joe Lovano és Bill Frisell 1985-ös ECM azonos című albumának Motian-kompozíciója, ami ebben a kontextusban a duó felállás időszerűségére is utal. „Amikor ezt a darabot a Vanguardban előadtuk, Paul szelleme lebbent el felettünk. Muzsikájának énekelhető kvalitása szinte minden matekot kizár, szinte egyenes csak a vokalitásból ered. A dal maga megtévesztően egyszerű, csak a dallam és egy akkord. De mégis létrehoz egy olyan atmoszférát, amelyben bármilyen irányban lebeghet az ember, egy amolyan falak nélküli struktúrát, ami nem zár be. Éppen ettől varázslatos és megindító” – meséli Frisell.

 

A tiszteletadás sora csak úgy áradt a koncerten, ahol Lee Konitz szaxofonos „Subconscious Lee” kompozícióját maga a mester előtt adták elő, hiszen ő is jelen volt a Vanguardban. Frisell Andrew Cyrille dobosnak dedikált szerzeménye is bemutatásra került, ami eredetileg 2016-ban jelen meg „Song for Andrew” címmel először.

 

Mindazonáltal a lemez nem egy emlékalbum érzetét, hanem egy csodálatosan sikerült együttműködés és koncert felvételét tárja elénk, amelyet rendkívül felüdítő újra és újra meghallgatni. Mindenképpen szerezzék be, mert a korong nem csak az év Top 10 jazz albumának listáján, de az igazán maradandó felvételek egyikeként is számon lesz tartva.

 

Előadók:

Bill Frisell – gitár

Thomas Morgan – bőgő

 

Elhangzó szerzemények:

1) It Should Have Happened a Long Time Ago (Paul Motian)

2) Subconscious Lee (Lee Konitz)

3) Song For Andrew No. 1 (Bill Frisell)

4) Wildwood Flower (Joseph Philbrick, Maud Irving)

5) Small Town (Bill Frisell)

6) What a Party (Dave Bartholomew, Fats Domino, Pearl King)

7) Poet – Pearl (Bill Frisell – Thomas Moprgan)

8) Goldfinger (John Barry, Leslie Bricusse, Anthony Newley)