Főkép

Aki szereti a könnyed, finom, vokális jazz-t az bizonyára elégedetten távozott a torontói énekesnő, Melissa Lauren pesti koncertjéről, ami a „Jazzy Live” program keretében egyébként a rádióban is hallgatható volt. Az már elöljáróban elmondható, hogy a magyar muzsikusokkal „megtámogatott” kanadai előadó muzsikája élvezhető és szerethető volt a nem kimondottan vájtfülűek számára is – habár nem volt részünk bravúros improvizációkban, de mindenképp igényes és nem utolsósorban dallamos koncert fül- és szemtanúi lehettünk.

 

A kellemes tavaszi estén az énekesnő Sütő Márton (gitár), Kovács Zoltán (nagybőgő) és Sly Juhas (dobok) társaságában lépett az Opus Jazz Club színpadára. A tavalyi év októberében jelent meg Lauren második önálló albuma a Your Mess, így nem meglepő, hogy az esti repertoár döntően ennek a lemeznek az anyagából táplálkozott. Az énekesnő által képviselt zenei világot nem lehet egyértelműen a jazz kategóriába sorolni, hiszen egy olyan keveréknyelvről van szó, amelyikben jól azonosíthatóan jelen vannak az oldschool jazz, a szving, a blues, sőt még az indie pop dallamok is. Persze azt hozzá kell tenni, hogy a nagy „keveredés” ellenére a jazz dominanciája azért jól érezhető.

 

A koncertet érdekes koncepció (már amennyiben ezt lehet koncepciónak nevezni) jellemezte az énekesnő részéről. Arról van szó ugyanis, hogy Lauren nagy teret engedett a muzsikusainak az instrumentális játékhoz. Nagyságrendileg minden szám egyharmada ének nélkül ment. Ez az első néhány szám esetén még furcsán hatott, de később már nem is volt annyira feltűnő a hallgató számára. Az énekesnő láthatóan közvetlenségének és a hangjának köszönhetően könnyen belopta magát a döntően külföldiekből álló hallgatóság szívébe.

 

Vokális jazzt hallgatni mindig élvezet, legfeljebb nem minden stílusát vagy nem mindenki előadásmódját kedveli az ember egyformán – a remek zenészekkel kísért Melissa Lauren azon énekesek közé tartozik, aki még a műfajtól idegenkedőket is képes megszólítani. Ami azért fontos, mert a műfaj léte érdekében a „keményvonalas” rajongók mellett mindig szüksége van friss „érkezőkre” is.