Főkép

A 10. Észt Hét rendezvénysorozat egyik programjaként egy nagyon különleges zenei formáció lépett a budapesti Opus Jazz Club színpadára. A Verbarium névre hallgató, Liina Saar (ének), Jaan Jaago (gitár), Marek Talts (gitár), Mingo Rajandi (nagybőgő) és Eno Kollom (dob) felállású zenekar tagjait külön-külön már hallhattuk az elmúlt évek során az Opusban, de együtt csak most először.

 

A kvintett repertoárja a múlt század jelentős észt költőpárja, Kersti Merilaas és August Sang verseire épül. Az estnek rendhagyó koreográfiája volt, ugyanis minden egyes elhangzó szám előtt, a zenekar tagjai felváltva egy-egy versszakot olvastak fel az említett költők verseiből – méghozzá mindezt magyar nyelven igyekeztek prezentálni. Láthatóan élvezték is ezt a nem könnyű szerepet, pedig többször kinyilvánították, hogy nem kevés kihívást jelentett nekik a „felkészülés”. Kétségtelenül üde színfoltot jelentettek a közönség számára is ezek a verses betétek.

 

A Verbarium zenéje az észt folklór és a jazz egy sajátos keveréke. A koncert első felében az elmélázósabb, békésebb dallamokra „lebeghetett” a hallgatóság, míg a szünet utáni folytatásban kaptunk egy kicsit a „tengeri viharok”-ból, elvégre tengerparti országról van szó. Azt, amit a második részben kaptunk, én leginkább jazz-rocknak nevezném: persze ez nem azt jelenti, hogy a zenekar a második órát „végigzúzta”, pusztán csak volt néhány lendületesebb, „hangosabb” szám.

 

Habár Észtország nem skandináv állam, de az együttes a zenéjében valahogy mégis nagyon skandinávnak tűnt. Nem igazán tudom eldönteni, hogy a Verbarium zenéjében megformált (észt) világ is tényleg olyan, éteri, égszínkék és fűzöld-e, mint egy napos reggel egy norvég fjord partján, vagy csak már képtelen vagyok kivonni magam a „skandinávság” csinált képzetének hatása alól… Az viszont kétségtelen tény, hogy az észt zenekar olyan atmoszférát teremtett az Opusban, ami gyorsan Verbarium-függővé változtatta a közönséget.

 

Egy koncertélményt nem lehet egy lemez meghallgatásával „helyettesíteni”, de azoknak, akik most lemaradtak Verbarium koncertjéről jó szívvel ajánlható a zenekar Vana Tarkus című albuma.