Főkép

Tóth Viktor vitathatatlanul napjaink egyik legnépszerűbb szaxofonosa. Ráadásul nemcsak itthon, hanem az országhatárokon túl is. A számos külföldi fellépés következtében azonban a hazai színpadokon ritkát láthatjuk őt, ezért több szempontból is szerencsésnek mondhatja magát az, aki elcsíp egy-egy Tóth Viktor koncertet. Egyrészt azért, mert egy nem mindennapi művész egyéniséggel találkozhat a személyében; másrészt pedig egy rendkívül tartalmas koncert részese lehet. Az előbbiek alapján nem meglepő, hogy a budapesti Opus Jazz Clubban telt ház várta a szaxofonost, aki most a Bird Food Market névre hallgató formációjával lépett színpadra. A zenekarban a vezetőn kívül Bartók Vince (basszusgitár), Szarvas Dávid (beatbox) és DJ Quick (scratch) játszott.

 

A csapat azzal a szándékkal állt össze 2012-ben, hogy a néhai, nagyszerű szaxofonos, Charlie Parker bebop hagyatékát a köztudatban tartsa. De ez koránt sem jelenti azt, hogy a BFM valamiféle tribute zenekar lenne: a tevékenységük leginkább arra a kérdésre keresi a választ, hogyha élne, akkor zeneileg miként gondolkodna Parker a kétezres évek második évtizedében, azaz napjainkban. Zenéjük a modern jazz, a hip-hop és a modern technika adta lehetősége sikeres házassága.

 

Maga a koncert is rendhagyóan indult, ugyanis Viktor a hallgatóság soraiból, a hangszerét fújva sétált fel a színpadra. Ezzel a tettével is a mestert igyekezett megidézni, aki hajdan hasonló módon indította a koncertjeit. A koncert igen változatosra sikeredett, hiszen a programban jól megfértek egymás mellett a fület simogató dallamok és az elvontabb zenei formákra épülő tételek. A csapat remekül aknázta ki a színes zenekari felállásból fakadó lehetőségeket, Viktor láthatóan és hallhatóan jó formában volt ezen az estén, a játéka abszolút meggyőző volt. Ugyanolyan nagy kedvvel alkotott, amikor finom „ecsetvonásokra” volt szükség, mint amikor „rekedtre kellett fújni” a szaxofont. Úgy vélem, hogy a vitathatatlan hangszeres tudásán túl azzal tudja igazán rabul ejteni a hallgatóságot, hogy a koncert elejétől a végéig, folyamatosan extázisban játszik.

A hagyomány tisztelete és a zenei innovációra való törekvés voltak az est alakító erői. A BFM összeszokott zenekar benyomását keltette, ami nem véletlen, hiszen egymást jól ismerő muzsikusokról van szó. Egyikőjük sem akarta „túljátszani” a másikat, maximálisan figyeltek egymásra. Az eredmény egy szórakoztató, tartalmas koncert lett – aki szeretne hasonlót átélni, és szeretne elcsípni egy következő Tóth Viktor koncertet, az látogassa meg a muzsikus közösségi profilját vagy a honlapját a friss információkért.