Főkép

Egy könyvrajongó évében két igazán ünnepi esemény van: az egyik az Ünnepi Könyvhét, míg a másik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (és akkor most tekintsünk el a karácsonytól, a születésnaptól meg a többi hasonló alkalomtól, amik remek indokot szolgáltatnak arra, hogy „márpedig-ezek-közül-keressetek-ajándékot” könyves listákkal bombázzuk a rokonokat). Bár látszólag mindkettő esetében a könyveken van a hangsúly, azért kicsit más a kettő – ki egyiket, ki másikat szereti jobban –, az viszont biztos, hogy nem tudunk szótlanul elmenni mellettük.

 

Akárcsak az elmúlt években, most is arra kértük az ekultura.hu szerkesztőségének tagjait, hogy válasszanak ki egy olyan könyvet, ami valamiért érdekli és foglalkoztatja őket, vagy egyszerűen csak valami zavarba ejtő kíváncsiságot éreznek az ominózus kötet iránt. Bár akadt olyan kiadvány is, ami többek szívét is megdobogtatta, azért az elmondható, hogy a válogatás rendkívül színes lett, akárcsak a ma kezdődő Könyvfesztivál kínálata – úgyhogy következzenek a könyvek, mi pedig arra biztatnánk mindenkit, aki teheti, hogy legalább egyik nap látogasson ki (a bátrak szombaton, a többiek inkább pénteken vagy vasárnap!), és üljön be pár előadásra, vagy egyszerűen csak bóklásszon a könyvektől roskadozó standok között.

 

 

 

 

 

Bak Róbert

 

Karl Ove Knausgard: Halál

(Magvető)

 

Én Karl Ove Knausgard monumentális regényfolyamának, a Harcomnak, várom az első részét, a Halált. Mégpedig azért, mert ez a könyv egyszerre volt óriási siker az olvasók és a kritikusok körében, hosszú ideig nem merte felvállalni egyetlen kiadó sem, és ebben a monstrumban a norvég állítólag addig tágítja a szépirodalom határait, ameddig még senki korábban. Nem tudom igaz-e, de mindenesetre roppant kíváncsi vagyok rá.

 

 

Baranyi Katalin

 

Ondrej Stefánik: Ujjatlan város
(Typotex)

 

Idén a Könyvfesztiválnak Szlovákia a vendége, így nagyon elegánsnak érzem, hogy a Typotex Kiadó Világirodalom sorozatának pontosan a könyvünnepre megjelenő darabja szlovák szerző alkotása. Ondrej Stefánik különös című könyvét egyszerre „kortárs városi regény"-ként és krimiként definiálja a fülszöveg, máshol pedig a szatíra és a közérzetregény szavakat emlegetik vele kapcsolatban. Ezek után nehezen tudom megjósolni, hogy mit is kapok majd: remélem, egy nagyon jó szöveget, szuggesztív hangulatot, s valami tipikusan közép-európait. Hátha kiderül, hogy Pozsony nincs is olyan messze Budapesttől... Annyi bizonyos, hogy a sorozatban számos fiatal szerző remek közép-európai könyve megjelent már, így aztán remélem, az Ujjatlan város is bevonul a kedves olvasmányaim közé.

 

 

 

 

 

 

Dr. Benkő Marianna

 

Naomi Novik: Rengeteg

(GABO)

 

A szerző korábbi, magyarul megjelent regényeivel, a Temeraire-sorozattal már belopta magát a szívembe. Új könyve így már eleve nyerő pozícióból indult, de maga a története is izgalmasnak tűnik. Ha sikerül érdekesen feldolgoznia az ismert mesét a sárkányról és az általa elragadott lányról, biztos vagyok benne, hogy maradandó olvasmányélmény lesz. Ha pedig a GABO Kiadó a szokásos minőséget hozza, amiben a csodás borító alapján reménykedek, akkor egy újabb kiváló kiadványt helyezhetek majd a polcra.

 

 

Galgóczi Móni

 

Rebecka Edgren Aldén: A nyolcadik főbűn

(Animus)

 

Tetszik a címe, a borítója, soha nem hallottam a szerzőről, ráadásul pszichothriller – ennyi, elvesztem. Pedig elhatároztam, ennek a könyvfesztiválnak úgy indulok neki, hogy nem „kívánok meg” egyetlen könyvet sem. Meg ahogy azt Móricka elképzeli.

Egyébként a borítón olvasható szöveg nem ígér semmi különlegeset, mint ahogy eget rengető újdonsággal sem kecsegtet (kis túlzással azt lehet mondani, ehhez hasonló történettel tele van a padlás), a lelkem mélyén mégis úgy érzem, hogy ez a kötet több annál, mint aminek elsőre mutatja magát. De vajon van ennek bármi köze ahhoz, hogy nekünk jó irányba halad a szomszédainkkal való kapcsolatunk? Nem tudom, és persze az is lehet, hogy már maga a kérdés is csupán az elszabadulni készülő fantáziám szüleménye, de ez nem az én hibám – ez a könyv rám gyakorolt hatása már most, pedig még nem is kerültünk egymással közelebbi kapcsolatba. Mondom én, hogy elvesztem…

 

 

Galgóczi Tamás

 

Selma Lagerlöf: Az Antikrisztus csodái

(Palatinus)

 

Van, amikor az idén íródott könyvekre vágyom, amelyekben ott van a sorok között napjaink öröme és bánata, olyan poszt dolgokra, melyek nyelvezete otthonosan ismerős, vagy már fél lépéssel a jövőben jár. Máskor viszont épp ellenkezőleg, taszít korunk leképezése, és inkább oly korba olvasnám magam, amikor még lassabb volt a világ, kisebb, élhetőbb, más. Na ezt az élményt vélem felfedezni az első Nobel-díjas írónő kellőképpen régi, 1897-ben megjelent regényében, amely a napsütötte Itáliában játszódik, és többféle olvasata van – szóval kellemes időutazásnak ígérkezik. A teljesség kedvéért még annyit, hogy ez a könyv az idők során több ízben megjelent magyarul, különféle fordításokban és kiadóknál.

 

 

Gere Ágnes

 

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

(Európa)

 

Kétszeres indokom is van arra, hogy az idei Könyvfesztiválon (vagy legalábbis környékén) megjelenő könyvek közül, miért pont Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című riport/dokumentumregényét várjam a legjobban. Egyrészt mert április 26-án lesz a csernobili katasztrófának a 30. évfordulója. Sötét dátum ez…

Másrészt a friss Nobel-díjas írónő tavaly év végén megjelenő, a posztszovjet embereket megszólaltató Elhordott múltjaink c. műve annyira magával ragadott és torkon szorított, hogy azóta, ahányszor rápillantok a könyvespolcon, mindig hála és szeretet tölt el. S bevallom, időként nem elégszem meg ennyivel: meg is simogatom a könyv gerincét. Nem bánom, nevezzetek érzelgősnek!

Visszakanyarodva a várt kötetre, biztos vagyok benne, hogy ezúttal is – az írónőtől megszokott stílusban írt – olyan remekművet vehetünk kezünkbe, amely ezt a szenzitív témát oly módon tárja fel előttünk, hogy szem nem marad szárazon.

 

Lipka Bori

 

Neal Stepehenson: Seveneves – A hét Éva

(Fumax)

 

Nehezen tudnám megmagyarázni, miért várom annyira ezt a könyvet. Először a címe keltette fel az érdeklődésemet, aztán pedig az, hogy sci-fi, végül pedig az ragadott meg, hogy egyszerre posztapokaliptikus és űrben játszódó a történet. Emellett pedig szeretem az jól kidolgozott tudományos alapokon nyugvó science fiction könyveket, amelyek a természettudományos alaposság mellett elgondolkodtató társadalmi kérdéseket vetnek fel. A Seveneves pedig ránézésre pontosan ilyen gondolatkísérlet, aminek rendkívül kíváncsi vagyok a végeredményére.

 

 

 

Rozsonits Judit

 

Háy János: Ország, város, fiú, lány

(Európa)

 

Háy János nevével Magyarországra visszaköltözésem után találkoztam egy kedves barátom jóvoltából. Idézeteket pakolt fel a Mélygarázs c. kötetből a Facebookra, és nekem persze azonnal kellett a könyv, így megvettem. Háy végülis szerelem lett első olvasásra, és ez az érzés azóta is tart.

Alig várom, hogy a kezemben legyen az új könyve. Kevés /bőven tíz alatti a számuk/ író van, akitől beleolvasás nélkül bármit megveszek – Háy János ezen kevesek közé tartozik. Szeretem, hogy köntörfalazás, kertelés nélküli szóleíró, tetszik a látásmódja, a megvilágítás, amelybe helyezi a dolgokat. Ráadásul pontosan a Könyvfesztiválra jelenik meg „az új Háy” és 23-án, szombaton lesz a könyvbemutató.

 

 

 

Szabó Dominik

 

Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

(Athenaeum)

 

Bár kevesen tudják rólam (függetlenül attól, hogy olykor-olykor eléggé kibuggyan belőlem), de nagyon érdekel a politológia – bár végül végzett szakomnak az égvilágon semmi köze hozzá, de mindig elgondolkodok azon, hogy mi lett volna, ha inkább abban az irányban kezdek el továbbtanulni. Azt viszont annál többen tudják, hogy viszonylag sok fantasztikus, egyben science fiction könyvet olvasok ­– hiába, ez régi szerelem, és hát az évek múltával sem kisebbedik ez a szám (sőt, a könyvespolcom legnagyobb rémületére csak növekszik). Szóval kevés olyan kötettel tudtak volna engem jobban megtalálni, mint ami két ilyen kedvenc tematikámat – a politikát és a sci-fit – házasítja össze. Ugyan hallottam már Tóth Csabát erről beszélni, de mindig azt éreztem, hogy ebben a témában sokkal több minden van, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok arra, milyen lesz ez írásban. Meg hát egyébként is, a Star Wars politikai rendszerének elemzése! Mi lehet ennél érdekesebb?!

 

Szabó Sarolta

 

Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás

(Európa)

 

Alaptétel, hogy minden olvasó ember időutazó is egyben.

Én már tavaly nyár óta várom, hogy végre eljuthassak a középkori, Arthur király utáni Britanniába – ekkor röppentek fel az első hírek, hogy Az eltemetett óriás ezt a magyar olvasóknak is lehetővé teszi. Állítólag a békében élő britonok és szászok mellett – akikről eddig csak hallottam, de igazán nem ismerem még őket –, szóval mellettük élnek ott ogrék. Meg koboldok. Sőt, a pletykák szerint még egy sárkány is van. Kell ennél több? Ráadásul az idegenvezető, ez a bizonyos Kazuo Ishiguro nem amatőr ám! Már volt szerencsém az ő segítségével felfedezni a második világégés utáni Japánt, egy meglehetősen alternatív iskolát egy alternatív világban, és egy két világháború közötti angliai kastélyban is jártam már. Ishiguro általában keres néhány embert, akiket követhetünk (de nem kukkolunk, vagy ilyesmi! Na jó, talán egy kicsit. De mindez teljesen legális!). Mindeközben pedig mindenféle érdekes témákat vet fel, általában az élet nagy kérdéseivel kapcsolatban, és egészen mélyreható beszélgetéseket folytatunk. Ezúttal a szóbeszéd szerint egy idősebb párt fogunk elkísérni, hogy megkeressük a fiukat. Nem igazán emlékeznek rá, miért nem látták már évek óta, de ki ne szeretne újra találkozni a gyermekével? Persze, hogy megpróbálok segíteni nekik. Hátha arra is rájövünk közben, mire nem emlékeznek pontosan, és miért…

Szóval ha valaki keresne április végén, a középkori Angliában leszek. Életem egyik legolcsóbb utazása lesz, és még csak nem is egy utazási iroda akciós ajánlatára haraptam rá!

 

 

 

Takács Gábor

 

Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva

(Fumax)

 

Szeretnék képben lenni a kortárs sci-fivel kapcsolatban, erre pedig remek lehetőséget nyújtanak az elmúlt években sorozatosan megjelenő magnum opusok, mint a 2312 vagy az Existence. Neal Stephenson regénye is ilyen grandiózus műnek tűnik, ami egy alapötletet végigvezetve óriási jövővíziót tár az olvasók elé. Mindehhez társul Stephenson mérhetetlen intellektusa, ami sokszor hajmeresztő játékra hívja az olvasóját. Akit érdekel egy komoly, átgondolt sci-fi munka, az ebben a könyvben aligha csalódhat.

 

 

 

 

 

Uzseka Norbert

 

Naomi Novik: Rengeteg

(GABO)

 

Azt hiszem, az év egyik legfontosabb és legjobb fantasy kiadványa lesz a Rengeteg. Naomi Novik párját ritkító frissességgel és mélységgel alkalmaz megannyi régi, jól ismert témát, és viszi el olvasóit egy sötét, szédítő, káprázatos útra. Ráadásul gyönyörű lett a magyar kiadás, így kívül-belül különleges élmény a regény.

 

 

 

 

 

 

 

Vörös Eszter

 

Karin Fossum: Elszabadul a pokol

(Scolar)

 

2011-ben olvastam először Karin Fossum regényeit, és sajnos valahogy úgy érzem elsikkadt a nagy skandináv krimi dömping közepén, pedig hihetetlenül zseniális, és sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Sajnos a magyar kiadás is megfenekleni látszott az ötödikként megjelenő Aki mást szeret után, hiába érdeklődtem több ízben a kiadónál, nem kaptam bíztató választ. Egy alkalommal valamelyik fesztiválon a kiadói standnál a hölgy még vissza is kérdezett, hogy már mindet olvastam? Bizony, olvastam – kivéve persze a legutolsót, hiszen ha azt is elolvasom, nem marad több. Kimondhatatlan, mennyire örülök, hogy mégis kapott egy új esélyt a szerzőnő, és még a régi sorozatdizájntól eltérő új borítót is megbocsátom, csak hadd olvashassam Fossum teljes életművét! Aki szereti a jó és megszokottól eltérő, nagyon erőteljesen hangulatközpontú krimit, mindenképpen tegyen egy próbát vele, legyünk elegen, akik izgatottan várjuk majd a következő megjelenést is! :)