Főkép

A sorozat következő részben a vadnyugat egy kevésbé ismert, ám a civilizáció térhódításának és az Egyesült Államok egységének szempontjából különösen fontos eseményt ismerhetünk meg közelebbről. Ez pedig nem más, mint a távíróvonal kiépítése a keleti és a nyugati part között. Természetesen Lucky Luke közreműködése nélkül mindez nem sikerült volna – de ezen ugye egy pillanatig sem csodálkozunk, hiszen hősünk gyakorlatilag minden fontosabb eseménynél jelen volt, és mindenkivel találkozott, aki csak egy kicsit is számított akkoriban a vad nyugaton.

 

A történet nagy újdonságot nem jelent, bizonyos elemei már felbukkantak a sorozat korábbi köteteiben, de nem is azért olvasok Lucky Luke képregényeket, hogy a történet vagy a műfaj megújításának legyek tanúja – pusztán szórakozni akarok. Ezt pedig minden erőlködés nélkül teljesíti Az éneklő drót.

 

Egyfajta road movie tanúi lehetünk, ahogy az éppen aktuális karaván kísérőjeként Luke az egyik pontból a másikba lovagol. A szokásos fordulatok (vagyis időjárás, természeti nehézségek, indián támadás) mellet az adott szituáció (a távíróvonal kiépítése) szolgál humorforrásként. Kis túlzással egyik poénból megyünk a másikba, hol szöveges vicceket kapunk, hol a helyzetkomikumon kacaghatunk. Mindez működik, legalább olyan eredményesen, mint ahogyan mondjuk az Al Bundy rém rendes családja képes hétről-hétre elbűvölni a nézőket.

 

Mivel a cselekmény nem igényli folyamatosan Lucky aktív közreműködését, cseppet sem meglepő módon hősünk időnként csak tétlen figyelőként álldogál a többiek mellett, kétkedik, végszavaz. Amikor azonban beavatkozik az események menetébe, akkor rendre nélkülözhetetlennek bizonyul – ahogyan azt már megszokhattuk tőle. Legyen szó a munkások megfelelő motiválásáról, az elakadt távíróbrigádnak felajánlott előremutató ötletről, vagy pusztán hősiességről.

 

A történet egyébként azért különleges, mert talán itt sikerült a legtöbb, valóban létező személyt szerepeltetni, kezdve az aktuális elnökkel, Abraham Lincolnnal, végezve a mormon vezérrel, Brigham Younggal. Rajtuk kívül a két építkezésvezető mérnök, mi több, Hiram Sibley, a Western Union első elnöke, és Washakie, a sosón törzsfőnök is valós figura.

 

Nem szaporítom tovább a szót, a mostani magyar sorozat 23. kötete ugyan nem ért el dobogós helyezést a legjobb Lucky Luke történetek versenyében, azért nincs oka szégyenkezésre: minden megvan benne, amiért a sorozatot szeretni lehet.