Főkép

A hányatott sorsú magyar képregény magazin 13. száma megint valami újjal szolgál. Ez nem feltétlenül örömteli, amennyiben egyetlen, korábban megkezdett sorozatot sem folytat – viszont jó hír, hogy az 5Pallos című, fekete-fehérben prezentált új széria első fejezete (mely ki is tölti a füzet egészét) klassz.

 

Ahogy előszavában Molnár Gábor író-rajzoló leírja, ez a sorozat valamelyest az ő saját történetük (a 5Panels nevű csapaté, melynek tagjai alkották az eddigi EpicLine-ok zömét), épp csak középkori díszletek közé helyezve. Felteszem, hogy van benne rengeteg olyan apró utalás, poén, amit csak az alkotógárda és beavatott spanjaik érthetnek, ám nekem, mezei olvasónak is szórakoztató az Öt szegénylegény alcímű 1. rész (és persze a busómaszkokon jót vigyorogtam). Nem kell hozzá különösebben absztrakt gondolkodás, hogy az ember belássa, hogy tényleg harc a mai magyar képregényesek élete...

 

Más kérdés, hogy a terjedelem okán épp csak beindulna a sztori, s szinte csak az alaphelyzet és a főszereplők felvázolására volt jelen keretek között lehetőség. Mely szerint Bajnárdűlőt és környékét rendre rablók fosztogatják, akik ellen a helytartó lovagjai nem sokat tesznek, ezért egy Táltos nevű kovács úgy dönt, összetoboroz néhány belevaló és valamirevaló figurát, akikkel majd rendet tesznek.

 

Nekem tetszenek a fekete-fehér rajzok, az alkalmankénti mangás kikacsintások, a humor, és az sem zavar, hogy akad egy s más, aminek semmi köze a valós középkorhoz. Néha túl sok a szöveg, de hát mindezt el kell mondani, itt az elején, hogy érthető legyen a történet. A végén van egy ordas nagy és ütős cliffhanger, úgyhogy nagyon remélem, hogy nem kell sokat várni a folytatásra.