Főkép

Önként vállalt munkaköri kötelességem, hogy a lehetőségekhez képest figyelemmel kísérjem pár zenei kiadó újdonságait. Ebből az idők során egy meglehetősen terjedelmes lista kerekedett, aminek eredményeként minden nap számos levelet kapok a megjelenő videókról. Ezek többsége egy felületes szia után elmegy mellettem, de van pár, ami ilyen-olyan okból kifolyólag megpendít bennem valamit. Ezekről a videókról igyekszem a jövőben rendszeresen beszámolni.

 

 

Eros Ramazzotti: Il Tempo Non Sente Ragione

 

Május 10-én jelent meg az örökifjú (idén októberben lesz 52 éves) olasz énekes új, Perfetto című nagylemeze, amihez készült egy formabontó szöveges (lyric) videó. Itt igazából egy pofonegyszerű ötletből sikerült emlékezetes klipet forgatni, ami azon kívül, hogy közreadja a szám szövegét, kicsit megidézi azt a hangulatot, ahogyan általában elképzeljük az olaszok pergő hétköznapjait, tele élettel, mozgással – mindez egy érdekes kameraállásból rögzítve.

 

 

 

 

Britney Spears, Iggy Azalea: Pretty Girls

 

Két-három hónappal korábban arról írtunk, hogy olyan érzésünk van, mintha manapság minden énekesnő Iggy Azalea társaságában tudná csak elképzelni a boldogulását. Ezek után minimum furcsán nézünk az új Britney Spears klipre, amelyben Azalea oldalán énekel, illetve szövegel. Ugyanis zeneileg Spears nagyon eltávolodott az első sikereitől, ez a szám elektronikus alapokra épül, amit hip-hoppal egészítettek ki. Kíváncsiak vagyunk, ezzel vajon mire jut a sikerlistákon. A lányok egyébként csinosak, főként Spears esetében végeztek jó munkát a személyi edzők és a sminkesek/fodrászok.

 

 

 

Ryn Weaver: The Fool

 

Tavaly azt mondtuk, hogy az idei év egyik meglepetés-előadója lehet Ryn Weaver, akinek júniusban jön ki az első lemeze. A címadó számhoz pedig készült egy klip, ami pont annyira tetszik nekünk, mint az előző „Octahate”. Ebben szinte minden megvan, ami az álmoskönyv szerint kell a sikerhez: nyuszi a fűben, csábos leányzó fehérben, titokzatos idegen, még titokzatosabb fekete valami – és egy olyan befejezés, ami számos kérdést nyitva hagy. Ez pedig annyira nem jellemző az átlag zenei videókra, hogy már csak ezért is érdemes megnézni.

 

 

 

Ajinai: Grass

 

2015. októberében Budapesten kerül megrendezésre a 15. Womex. Ennek örömére pár hónapig rendszeresen ajánlunk worldmusic videókat, úgymond a ráhangolódás jegyében. Elsőként egy mongol négyesfogat klipje kerül a rovatba, amelyik nemcsak azért érdekes, mert a városi jeleneteket fekete-fehérben forgatták, míg a tágas mezők csupaszínben várják az utazót, hanem mert zenéjükben a mongol torokéneklés rockos felfogással keveredik. Nekünk tetszik.

 

 

 

Taylor Swift: Bad Blood ft. Kendrick Lamar

 

Az idei Billboard Music Awards egyértelmű nyertese Taylor Swift, aki több kategóriában is első lett. Új videóján nemcsak az látszik, hogy nagy kiadó áll a háta mögött tisztes költségvetéssel, hanem az ihletként megnézett számos akciófilm hatása is. A végeredmény egy szerfölött látványos csajos klip lett, amiben a zene csak másodlagos, szerintünk legalább kétszer meg kell nézni a „filmet”, hogy halljuk a Bad Blood című számot. Akit érdekel, a BB weboldalán megnézheti a szereplőkről készített moziposztereket.

 

 

 

Van Halen: Panama - Jimmy Kimmel Live

 

Eredetileg a május 17-i Billboard Music Awards fellépést megörökítő videót szemeltük ki, de azt nem egészen érthető okokból eltávolították, így végül egy másik, szintén friss és élő fellépés kerül a rovatba. A Van Halen egy 31 évvel korábbi számot adott elő, és ebből kiderült, hogy Eddie Van Halen játéka mit sem kopott az elmúlt évtizedek alatt, ellenben David Lee Roth hangja már nem jelent akkora élményt (az orrával pedig el sem tudom képzelni, mi történhetett). Ez azonban cseppet sem ront az összhatáson, a Panama még ma is egy dinamikus, életteli szerzemény – a videót pedig azért kötelező megnézni, mert nem sok esélye van egy magyar koncertnek.

 

 

 

David Guetta: Hey Mama

 

A klip láttán nekünk kapásból a Mad Max univerzum jutott eszünkbe, köszönhetően a sivatagos háttérnek, a semmiben száguldó járműveknek, és a fura ruháknak. Alaposabb szemrevételezés után persze lelepleződnek a különbségek, hiszen itt mindenki szép és tiszta. Ettől függetlenül a David Guetta új száma egyaránt kellemes a fülnek és a szemnek, biztosan sokat látjuk majd a különféle zenei csatornákon.

 

 

 

Stromae: Carmen

 

A belga énekes új videója egyszerre idézi fel gyermekkorunk rajzfilmsorozatainak hangulatát, és tolja kíméletlenül az arcunkba a twitterezés okozta megszállottság hátulütőit. Zeneileg pedig fellelhető benne a francia sanzonok emléke, amit remekül ellensúlyoz az elektronikus hangszerelés, amitől egy picit bizarrá és modernné válik a produkció.