Főkép

 „Azért van egy nagy különbség köztünk és Hollywood között, tábornok: Én a Különítményt igazán híressé fogom tenni.” – mondja Betty Ross Nick Fury-nak magabiztosan a Bosszú Angyalainak szervezett ünnepségen. Megmosolyogtatóak ezek a szavak, már ha abban a tudatban olvassuk a kötetet, hogy a Bosszúállók minden idők harmadik legnagyobb bevételt hozó hollywoodi produkciója, melynek folytatása hamarosan a mozikba kerül (továbbá ha tisztában vagyunk vele, hogy két egész estés rajzfilm is készült a képregény alapján, amik Az Újvilág Bosszúangyalai 1-2. címen hazánkban is megjelentek DVD-n). Az már csak hab a tortán, hogy amikor a kötet vége felé a hősök tippelgetik, mely színész alakíthatná őket egy esetleges Bosszú Angyalai filmben, Nick Fury esetében sikerül is ráhibázniuk. No, de ne szaladjunk ennyire előre!

 

A Különítmény – Több mint ember (eredeti címén: The Ultimates) valójában nem más, mint annak bemutatása, hogy áll össze egy szuperhős-csapat, akik valójában az Újvilág univerzumában a Bosszú Angyalai, és milyen az első akciójuk.

 

A képregény egy hihetetlenül látványos, izgalmas és filmbe illő csatajelenettel indít, melynek során Amerika Kapitány osztaga behatol egy titkos náci létesítménybe, ahol hősünk megpillant egy atomrakétát, amit a németek éppen Washingtonra készülnek kilőni. Amerika Kapitánynak tehát nem marad más választása, minthogy felkapaszkodjon a rakétára, és még a levegőben hatástalanítsa egy gránát segítségével. Innentől már jól ismert a Kapitány története, hogy miként zuhan az óceánba, és miként olvasztják ki egy jégtömbből a S.H.I.E.L.D. emberei – 57 évvel később. Tanúi lehetünk továbbá a Kapitány nagy találkozásának már idős korú barátjával, Bucky-val és egykori szerelmével, Gaillel. Furcsa, hogy a Marvel filmekben nem sikerültek olyan drámaira ezek a jelenetek, mint ebben a képregényben.

 

Ezen kívül megismerkedünk még a napjait playboy-ként tengető Tony Stark, avagy Vasember karakterével, illetve bepillantást nyerünk egy különös házaspár, Hank Pym (Óriás) és Janet Pym(Darázs) hétköznapjaiba, akik mindenféle zsugorító és felnagyító kísérleteket végeznek magukon. És persze ott van még az önbizalomhiányban szenvedő Bruce Banner (Hulk), aki egyszer már lezúzta Manhattant, sőt, a hatalmas Thor is feltűnik, mint kiégett, kótyagos ex-ápoló, aki naphosszat a kormányt kritizálja, és persze nem szabad megfeledkezni Nick Fury-ról sem, aki a Különítmény alapítója, mert hát kell valaki, aki összehoz egy nem mindennapi képességekkel rendelkező csapatot, ami felveheti a harcot a különleges, emberfeletti erővel bíró lényekkel szemben, hogy az emberek mindennapjai ne rettegésben teljenek…

 

A Különítmény – Több mint ember szerintem egy remek képregény, ami ahhoz képest, hogy nincs tele zúzással, kifejezetten érdekes, pörgős és izgalmas; ami egyszerre drámai és könnyed – sajnáljuk Amerika Kapitányt vagy éppen Bruce Bannert, amiért mindenüket elvesztették, máskor meg jót nevetünk Darázs nem éppen csajos humorán, vagy éppen Tony Stark laza, olykor határozottan pofátlan beszólásain. Ha már a beszólásokról van szó: a dialógusok Mark Millar tollából származnak, aki a jólismert Kick-Ass, Ultimate Fantastic Four és Civil War (Polgárháború) képregényekért is felelős. Alapvetően tetszenek a dialógusok, de a popkultúrális utalásokat sikerült kissé túlzásba vinni, néha már olyan érzésem volt, hogy csak reklám gyanánt kerültek bele a szövegkönyvbe (olvashatunk Georgio Armaniról, a Star Trekről, utalgatnak Oprah-ra és Tom Cruise-ra, Shannon Elizabeth és George Bush pedig még cameozik is a történetben). A karakterek viszont szerintem jól eltaláltak, hamar meg tudja kedvelni őket az olvasó. Mind Bryan Hitch, aki a rajzokért, mind Paul Mounts, aki a színekért felel dicséretet érdemel, hiszen a képkockáknak azonkívül, hogy hosszú ideig lehet nézegetni őket, egészen filmszerű hatásuk van, a hangulat pedig olykor, általában az akciójelenetek idején, meglepően sötét és komor.

 
A Különítmény – Több mint ember egy olyan képregény, amit azok, akik szeretik a szuperhős-történeteket, biztosan szeretni fognak, viszont azoknak is nyugodt szívvel lehet ajánlani, akik most kezdenek ismerkedni a hatalmas Marvel-univerzummal, esetleg kedvelik a szuperhős-filmeket, de képregényt még nem olvastak, nekik ugyanis tökéletes kezdőlöket lehet a rajongás felé.